Ранни творби на Кристо ще бъдат изложени в галерия Gagosian в Париж

Експозицията ще включва емблематични произведения като първите опаковани предмети, създадени в Париж между 1958 и 1963 г

 

Калина Константинова

 

Галерия Gagosian в Париж представя ранни творби на Кристо, най-вече обекти, създадени в Париж между 1958 г и 1963 г., много от които се излагат за първи път.  Експозицията обхваща най-ранните примери за опаковани предмети, както и рядко показваните серии Surfaces d’Empaquetage и Cratères. Изложбата се открива на 10-ти юни и се разгръща на двете нива на галерията на улица Ponthieu, недалеч от първото парижко студио на Кристо.

Кристо се мести в Париж през 1958 г., в малка „слугинска“ стая на улица „de Saint Sénoch“ №14 в 17-ти район. Там създава първите си опаковани обекти. В Париж Кристо черпи вдъхновение от познанства с водещи фигури на европейския и американския авангард, включително Джоузеф Бойс, Джон Кейдж, Нам Джун Паик, Пиер Рестани и Карлхайнц Штокхаузен. Същата година той се запознава и с Жан Клод Денат де Гийбон, която става негова съпруга и творчески партньор, съавтор на монументални екологични произведения на изкуството, които промениха начина, по който мислим за публичното изкуство.

„Започнах да работя върху сериите Cratères, Wrapped Cans, Surfaces d’Empaquetage през 1958 г. В началото опаковането не беше от съществено значение, интересувах се от текстурата на обекта.  Използвах плат за опаковане, след което нанасях боя и лак, които втвърдяваха тъканта. Така обектите се превръщаха в натюрморт“, споделя за ранните си години Кристо през 2020 г.

Силно тактилните произведения от серията Surfaces d’Empaquetage (1958–61 г) са създадени с помощта на смачкан плат или хартия, покрити с тънки слоеве лак и пясък. През 1959 г., след посещение на изложба, включваща творби на Жан Дюбюфе, Кристо се впуска в друга серия, Cratères. В нея вече включва боя и се забелязва нарастващият му интерес към триизмерността.

Кристо започва да се интересува от бъчвите и контейнерите, защото са обемни, евтини и неразрушими.  Започна да ги покрива с плат, лак, боя и пясък, както и малките предмети, но техните размери и подреждането им в групи им придават монументален характер, което подтиква Кристо да разшири мащаба на своето творчество. Преди 60 години, вечерта на 27 юни 1962 г., Кристо и Жан-Клод монтират стената от петролни бъчви – Желязната завеса, затваряща историческата улица Висконти с 89 барела. Високата 4,2 метра барикада затрудни движението из столицата за цели осем часа.

Работата на двамата артисти с бъчви ще достигне кулминацията си в произведението The Mastaba, замислено още през 1977 г. Това ще бъде и финалният проект на Кристо и Жан Клод.

 

„Интересът ми към Кристо датира от средата на 70-те години, когато имах късмета да представя изложба на неговите произведения в Лос Анджелис и да участвам в невероятния проект Running Fence (Калифорния, 1972–76). Много съм развълнуван, почти петдесет години по-късно, отново да покажа творчеството му. Ранните творби, които представяме  са изключително важни както за развитието на Кристо като артист, така и историята на изкуството“, споделя в навечерието на изложбата Лари Гагосян

 

Специални издания