Природата като дизайнер

Музеят за дизайн Vitra (Вайл ам Рейн, Германия) представя историята, настоящето и бъдещето на градските градини с изложбата Garden Futures- Designing with Nature

 

Garden Futures- Designing with Nature е изложба (до 3-ти октомври 2023 г), която изследва историята и бъдещето на градските градини, отразява техните културни особености, символичен потенциал, мечтите и визиите на създателите им. Градината в градската среда е разглеждана като романтично убежище, но и място, в което се развиват концепции за социално равенство, биоразнообразие и устойчивост, дори авангард.

Навсякъде, където хората присвояват част от природата, за да създадат градина, нейното оформление и дизайн разкриват много за това как се отнасят те към средата като цяло. Това е  илюстрирано в творбите и проектите на различни художници и архитекти като Ханс Тома, Георг Герстер, Атанасий Кирхер, Габриел Гуеврекян, Барбара Стауфахер-Соломон, Алвар Аалто, Томас Чърч, Вита Саквил-Уест и Луис Бараган, представени в изложбата. Те показват градината като идеализирано пространство, което е част от ежедневието ни, но и от въображението ни – място, в което практическата функция и дълбокото символично, философско значение се преплитат.

В изложбата научаваме за концепции за градско планиране, в които градините са с главна роля, като например идеите на британският социален реформатор Ебенезър Хауърд през 1898 г. за град-градина, или пък инициативите на групата Green Guerrilla, основана в Ню Йорк от Лиз Кристи през 70-те години на миналия век, които се стремят да предефинират градината като социално справедливо и активно градско пространство.

Изложбата представя също така историите и проектите на девет личности, свързани със създаването на отличаващи се градини. Бразилският ландшафтен архитект Роберто Бърл Маркс (1909–1994 г) печели международно признание за борбата си за запазване на местните растения; растителните композиции на Пиет Оудолф са привлекателни през всички сезони; авторът и градинар Джамайка Кинкейд си служи с градината си във Върмонт (САЩ) за разглеждането на колониалната история, репресиите и културното присвояване; художникът и режисьор Дерек Джарман (1942–1994 г) пък се прочува със създаването на красива цветна градина близо до атомна електроцентрала в Кент, Англия; обществената градина Liao, проектирана от китайския художник Zheng Guogu е вдъхновена от естетиката на видеоиграта „Age of Empires“ и по този начин изгражда мост между виртуалната и реална среда…

Последният раздел на изложбата разглежда съвременни проекти, както и разсъждава за бъдещето на градините. В епоха на климатични промени, социално неравенство и изолация, застрашено биоразнообразие, градините в градската среда могат да изиграят важна роля в намирането на решения, да се превърнат в пространства за изцеление, духовност и обучение.

Оформянето на изложбеното пространство е по проект на италианското дизайнерско студио Formafantasma.

 

Специални издания