Нова колекция на Йоана Васконселос за Roche Bobois

Португалската съвременна артистка отново сътрудничи на френската фирма за обзавеждане

 

Калина Константинова

 

Френската фирма за обзавеждане Roche Bobois обича диалога със съвременното изкуство и често сътрудничи с артисти от различни области. През 2019 г срещата с Йоана Васконселос позволява реинтерпретацията на шест иконични модела от колекциите й. Всичко започва когато Йоана, в търсене на лампа, посещава шоурума Roche Bobois в Лисабон и попада на канапето Mah Jong, проектирано от Ханс Хопфер през 1971 г. Тъй като е родена през същата година, вижда в това знак и идеята за сътрудничество започва да се заражда. След няколко месеца фирмата дава карт бланш на артистката да интерпретира столовете Ava, фотьойлите Lady B и Nuage, масите Sismic и Cute Cut и канапето Mah Jong.

„Когато започнахме сътрудничеството ни с Йоана Васконселос имахме две желания. Първото от тях беше да дадем глас на съвременен артист, който вълнува и учудва, да я извадим от зоната й на комфорт и да я предизвикаме да разработи проект за функционален обект. Но най-вече искахме да дадем възможност на клиентите ни да притежават по-различна, креативна, оптимистична и причудлива версия, на това което ние наричаме „art de vivre à la française“ (изкуството да живееш по френски)“, споделя  Никола Рош.

По повод честването на 60-та годишнина от основаването на Roche Bobois, марката решава да продължи диалога с Йоана Васконселос като й поръчва да проектира водещата колекция на годината- серия от мебели и аксесоари.

Водена от гледната точка на художник, а не на дизайнер, Йоана адаптира темите, които я вълнуват, и ги пренася в ежедневния живот, създавайки игриви, примамливи и оптимистични модели. С колекцията Bombom португалската артистка предизвиква креативността на клиентите и им дава свобода да композират своето собствено пространство с различните модули и цветове.

Колекцията включва дивани с органични и щедри форми и подвижни облегалки, които могат да се комбинират в зависимост от желанията на всеки. Техните цветове отразяват темперамента на Йоана- те са свежи, ярки, но очертани от черни ивици.

В серията има и четири различни модела килими, създадени по оригинални рисунки на художничката, както и възглавници с цветни, жизнерадостни и абстрактни изображения, показващи фантастичния свят, пресъздаден в творчеството на Йоана Васконселос.

 

Специални издания