Нова визуална илюзия на Фелис Варини

Събитието е в рамките на изложбата на открито Les Extatiques в Париж

 

Калина Константинова

 

Интервенциите в градската среда на съвременния художник Фелис Варини винаги са събитие. Най-новата му визуална илюзия може да бъде видяна в градините на музикалния комплекс La Scène Musicale в Париж в рамките на третото издание на изложбата на открито Les Extatiques до 4-ти октомври 2020 г.

Фелис Варини е артист, който работи с пространството. Роден е в Локарно, Швейцария, през 1952 г., но от дълги години живее в Париж. Фон на неговите произведения са обществени пространства като сгради, стени, улици, а също и интериори…Създава изумителни картини, които на пръв поглед изглеждат като безсмислени и нелогични цветни фрагменти, разположени хаотично по произволен начин. Но само от една единствена гледна точка всичко си идва на мястото – сякаш по магичен начин  се появяват линии и елементи, които образуват абсолютно перфектна геометрична фигура. Независимо че работи с пространството, Варини настоява произведенията му да бъдат наричани картини, а не инсталации, а него самия – художник. Но той може да бъде наречен също сценограф, фотограф… Неговите фотографии – често големи формати в черно и бяло,  разположени в екстериори или в природата, създават неочаквани перспективи и играят с възприятията.

Авторът споделя, че желанието му е с картините си, както и с фотографиите, да постави зрителите в активна роля и  ги приканва да са част от произведението.

Специални издания