Нищо ново, всичко ново

Какъв е смисълът, каква е тежестта на думата „ново“, когато вече са произведени купища от същото

 

Калина Константинова

 

Най-голямото изложение за текстил Heimtextil обяви мотото, под което ще се проведе от 12-ти до 15-ти януари 2021 г. във Франкфурт. „Нищо ново, всичко ново“ обхваща изключително много теми, които ни тревожат и вълнуват в този труден период, през който всички преминаваме. Доскоро бяхме напълно завладени от изкуствено създадената обсесия по новото. Най-нов модел, уникална иновация, невиждано техническо постижение- стотици реклами крещяха отвсякъде, карайки ни да обърнем поглед  към следващия нов предмет и превръщайки го в достижим обект на желанието. Санитарната криза спря буквално за миг лудата надпревара. Светът рязко намали темпото и вече единственото, което искахме, бе да си върнем стария живот. „Новото“, такова каквото го познавахме,  изгуби блясъка си и въпреки това преживяхме и продължаваме да живеем нещо напълно ново. Просто думата придоби различно значение. Разбрахме, че е възможно да съществуваме без последния модел на каквото и да било, но пък че е наложително да променим начина си на живот, за да продължаваме да мечтаем за едно по-добро бъдеще.

Изложенията бяха на водещи позиции в надпреварата по новото. „Какво ново тази година? Има ли нещо ново? Нищо ново!“ Посетители, трендмейкъри, купувачи, дистрибутори тичаха между щандовете в търсене на новото, понякога развълнувани, често разочаровани.

Текстилната индустрия, както десетки други, изживява безпрецедентна криза. Производителите си задават въпроса какъв е смисълът, каква е тежестта на думата „ново“, когато вече са произведени купища от същото.

Всички тези предизвикателства са в основата на четирите тенденции, които ще властват над индустрията през следващия сезон, обявени от организаторите на Heimtextil, заедно с трендмейкърите Аня Бисгард Гаеде (SPOTT trends & business), Ан Мари Командьор  (stiljinstituut amsterdam) и Кейт Франклин и Каролин Тил (FranklinTill London).

 

– Шанс за нов живот (Repurpose)

Втора употреба- тенденцията никога не е била по-актуална. Вместо да залива пазара с нови и нови продукти, текстилната индустрия търси начини да рециклира вече съществуващите, да добави стойност към историята им, да предложи оригинален прочит.

 

– Дивото зове (Rewild)

Осъзнаваме зависимостта и дълбоката ни връзка с природата. Разбираме, че продължавайки да завземаме от зелените площи, вредим на себе си. Искаме природата отново да навлезе в градовете, да бъде свободна да се развива. Искаме да я опознаваме,  да се свържем с нея. Разбираме, че ресурсите й не са неизчерпаеми и търсим начини да ги подновяваме. Все повече марки залагат на устойчивото производство на текстилните си продукти, следвайки стриктни стандарти, грижейки се максимално да щадят природата.

 

 – Силата е в теб (Reinforce)

Качество,  устойчивост, стил, неподвластен на модата- това са трите основни аспекта, криещи се зад тенденцията Reinforce, вдъхновена  от простотата на скандинавския дизайн и от минимализма. По отношение на текстила- продуктите са практични, могат да се използват дълго, произведени са от доказано устойчиви материали.

 

Творчески размах (Revive)

Изморихме се да бъдем само консуматори. Искаме и да създаваме, като по-важното не е резултатът, а емоционалното удовлетворение от творческия процес. Искаме да покажем уменията си на света. Текстилната индустрия също експериментира с нови материали, иновативни технологии или пък се връща към традиционни похвати. Важен е опитът, вложената позитивна енергия и смислената история зад творческия процес.

 

 

След първото си представяне през януари 2020 г.  Библиотеката на бъдещите материали  (Future Material Library) отново ще присъства на Heimtextil  2021. Представена от агенция FranklinTill, тя ще покаже богата колекция от вълнуващи иновативни материали от цял свят.

Проектирано от датското студио за дизайн MODUS A/S, The Trend Space (изложбеното пространство, показващо актуалните тенденции) ще бъде изградено от рециклирани материали, които след демонтирането му ще бъдат използвани отново, с цел намаляване на отпадъците.

Специални издания