Музеят „La piscine“ чества юбилей

Културната институция „André Diligent“ (La piscine- Плувният басейн), помещаващ се в сграда- паметник на културата, вече от 20 години е един от най-разпознаваемите символи на град Рубе във Франция

 

Калина Константинова

 

La Piscine – Музеят на изкуството и индустрията André Diligent, който отваря врати през 2001 г., е разположен в сградата на плувния басейн в стил Арт Деко, построен, между 1927 г. и 1932 г. от архитект Алберт Баерт (1863-1951). Обявен за културен паметник, този плувен басейн е имал навремето важна социална роля. Проектиран е с идеята да предложи място, дори убежище за хигиена и спорт на населението от работническата класа.

Архитектът, Алберт Баерт, е подчертал в оформлението и декорацията символични елементи, които допринасят за очарованието на интериора. Вдъхновен от плана на цистерцианските абатства в неовизантийски дух, сградата е организирана около „манастирска“ градина. Големият наос на базиликата на басейна, осветен от витражи, които символизират изгряващото и залязващото слънце, създава усещането за параклис. Индивидуалните вани, разпределени на два етажа в малки клетки, „рисуват“ фасадите с изглед към градината. В сградата намират своето място също така кафене (наречено навремето- „трапезарията на плувците“), фризьорски салон, салон за маникюр и педикюр, парни бани и обществена пералня …Басейнът е единствен по рода си в град с няколкостотин хиляди жители и неговите олимпийски размери привличат хора от най-различни социални класи. В продължение на десетилетия той ще е единственото място,  което предлага възможност за реално съжителство между всички.

Поради крехкостта на свода, басейнът е принуден да затвори врати през 1985 г. Привързаността на хората от града към него го спасява от разрушение.

През 1994 г. е организиран конкурс за трансформация на басейна в музей. Печели проекта на Жан-Пол Филипон, който запазва почти напълно пространството, адаптирайки го към изискванията за модерен музей.  Реновацията започва през 1998 г. и приключва през 2001 г.

Програмата на музея е с иновативна концепция, фокусирана върху социалния и икономическия живот.

Всичко се развива около самия басейн, който като голямо водно огледало се адаптира към всички сценографии.

Фондът за приложни изкуства се намира именно около басейна, а старите душ кабини и съблекални са превърнати във витрини и експозицонни пространства. Колекцията изящно изкуство следва хронологичен и тематичен маршрут през старите индивидуални вани. Кафенето запазва функцията си и е превърнато в ресторант, а бутикът е разположен в грандиозната обстановка на филтърната зала. Мозайката с морска тематика по краищата на басейна очертава нова, впечатляваща сценография, оформена с декоративни и монументални скулптури.  Самият басейн може да бъде покрит за организиране на приеми, изложби, модни ревюта и др. Градината е превърната в текстилна ботаническа градина, вдъхновена от текстилната индустрия в града.

Повече за историята на културната институция и нейните колекции вижте тук. 

 

Специални издания