Конкурс за архитектурна рисунка

 

В сътрудничество с архитектурното студио Make Architects и музея Sir John Soane, Световният архитектурен фестивал обявява началото на петото издание на конкурса за архитектурна рисунка, спонсориран от  Gleeds.

Конкурсът започва да се провежда през 2017 г. с желанието да даде поле на изява на този специфичен артистичен жанр и да се превърне в платформа за студенти и професионалисти, обединени и вдъхновени от наследството на такива имена като Джон Соан, Льо Корбюзие, Седрик Прайс…

Приемат се кандидатури от архитекти, дизайнери и особено студенти от цял свят в три категории- Ръчно рисувани, Цифрови и Хибридни рисунки.

Оценяват се техническите умения на кандидатите, оригиналността на подхода и способността им да предадат архитектурната идея. Рисунките могат да бъдат изцяло плод на въображението или свързани с реални проекти. За втора поредна година ще има и специална награда за проект с тематика, свързана с пандемичната криза. Журито тази година ще бъде съставено от професионалисти като Бен Лангландс и Ники Бел; Кен Шътълуорт, основател на Make Architects; Лили Дженкс, основателка на Lily Jencks Studio и Jencks Squared; Луиз Стюарт, уредник в музея на сър Джон Соан; Нариндер Сагу, старши партньор във Foster + Partners; художникът Пабло Бронщайн; Робин Броди Купър от Gleeds, и Пол Финч, програмен директор на Световния архитектурен фестивал.

Пол Финч коментира: „Универсалният език на рисуването има особено значение в настоящия труден момент, свързан с пандемичната криза,  и ние с нетърпение очакваме да бъдем вдъхновени от изключителните постижения на кандидатите.“

Крайният срок за участие е 17-ти септември 2021 г. Победителите ще бъдат анонсирани през октомври и ще получат възможност за участие на Световния Архитектурен Фестивал от 1-ви до 3-ти декември в Лисабон. Отличените проекти ще бъдат показани и на изложба в музея  Sir John Soane в началото на 2022 г.

За повече подробности посетете https://thedrawingprize.worldarchitecturefestival.com/

Специални издания