Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти

Журито от авторитетни български професионалисти беше оглавено от италианския дизайнер Роберто Паломба

 

„Баня на годината“ отличи за 16-та поредна година най-добрите проекти, участвали в националния конкурс.
Журито, съставено от авторитетни български професионалисти в сферата, беше оглавено от италианския дизайнер Роберто Паломба, носител на множество международни награди. Експертите избраха победителите сред 48 проекта, които предложиха съвременни технологични решения за продукти, които освен модерен дизайн, притежават и висока водоефективност, системи със сензорни устройства и смарт технологии.
Голямата награда за четиримата фаворити на журито във всяка категория е посещение на Milano Design Week 2020, Salone del Mobile, който ще се проведе в Милано от 16 до 21 юни 2020 г.

 

 

ПОБЕДИТЕЛИ В 4-ТЕ КАТЕГОРИИ В КОНКУРСА НА ИДЕАЛ СТАНДАРТ БАНЯ НА ГОДИНАТА 2019 г.

КАТЕГОРИЯ: ЛУКСОЗНА БАНЯ В ЖИЛИЩНА СГРАДА – 3D

Автор: Божана Йорданова
Име на проекта – Отражение

Търсеното усещане за цялостност и хармония, както и за простор и чистота, е постигнато чрез избраните материали и техните цветови нюанси.
Настилката преминава по естествен начин от пода, в стените, като еднородността им допринася за целостта на търсената визия. Материалът е гранитогрес, имитиращ естествен камък с гланцов ефект, който от своя страна създава дълбочина, отразявайки в себе си околните повърхнини. Релакс зоната в банята е разположена в непосредствена близост до прозореца, като в нея са поместени свободно стояща вана от серията Tonic II и тоалетка, изградена с помощта на модулната система Adapto. Голямото огледало при тоалетката има и функция на телевизор, благодарение на Диелектрично огледало, което скрива екрана. Визуалното отделяне на релакс зоната е постигнато чрез декинг, който намира приложение и като скара под душа, и скрива подовия сифон.
Съществуващата преградна стена в плана на помещението, се явява носещ елемент за мивка от серията Strada II, която е разположена върху плот, отново от системата Adapto, като под основния плот има и дублиращ такъв. С помощта на обличането и с огледало от пода до тавана, от към фронталната и страна, е постигната нейната дематериализация в интериора на банята. От страната на душа от серията Ideal Rain, с помощта на предстен, изграден от гипсокартон, е оформена и ниша за съхранение на козметика. Осветлението е общо – централно на окачения таван, чрез спотове, монтирани в шлиц, дифузно – по периферията на тавана към стените, чрез лед ленти и локално – чрез пендели в зоната на тоалетката и ваната.

 

КАТЕГОРИЯ: САНИТАРЕН ВЪЗЕЛ В ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР – 3D

Автор: арх. Вилия Евстатиева и арх. Харалан Йовчев
Име на проекта – The black box

Концепцията се базира на идеята за прост обем, който събира основните функции в средата на предоставеното пространство, а около него може да се направи пълна обиколка. От ляво на входната зона са разположени зона с мивки и гардеробчета. Целта е тази зона да се запази обща. Пространството е организирано на 4 поднива. Първото – празна обвивка, която побира всички необходими функции. Второто – черната кутия – плътен обем в центъра на пространството, който съдържа функциите на тоалетните. Третото – ажурна структура, която да даде преграждането на „кутията“ отвътре и да внесе допълнителна текстура, противоположна на останалото пространство (с гладки и изчистени повърхности). И на четвърто подниво – системата за осветление, която служи като линейна структура, запълваща пространството, ограждащо черната кутия. Целта на проекта е да изследва пространството и да го превърне в едно – общо за всички.

 

КАТЕГОРИЯ: РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ В ЖИЛИЩНА СГРАДА

Автор: Десислава Илиева
Име на проекта – Дея

В пространството на банята е създаден кът за свободно стояща вана на Ideal Standard Dea.
Дървото е важна част от цялостната визия. Тоалетната и душ системата са вградени. Създаден е отделен кът за вградения душ. Подовата настилка е с вградено подово отопление. Проектиран е шкаф за съхранение с вградено LED осветление, към което е добавена голяма мивка над плота с вграден смесител и висящо осветление от тавана.

 

КАТЕГОРИЯ: РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ В ХОТЕЛ

Автор: Мими Фъркова, Николета Видинова, арх. Борислава Манолова, арх. Христо Тритаков и арх. Евгения Боранова
Име на проекта: Спа Комплекс “Белчински извор”

Изчистените линии и строгата функционалност на пространствата се балансират с топлите дървени обшивки и приглушеното индиректно осветление.

Специални издания