Километър вериги в художествена провокация на Ив Тошайн

Австрийската художничка, родена в България, Ив Тошайн, показва три монументални знамена–гилотини между колоните на фасада на сграда, проектирана от арх. Овчаров в София. Това е първата самостоятелна изложба на автора у нас, организирана от новата галерия MОNEV Contemporary, като за целта One Gallery предоставя пространството си.

 

Един километър вериги  превръщат два национални флага (България и Австрия) и едно знаме на Обединена Европа. Оглавени от три гилотини, символ на революцията, те са художествена провокация от автора в отговор на глобалната криза „COVID-19“, която постави под въпрос издигането и събарянето на всевъзможни национални, политически и психологически граници в световен мащаб.

 

Художничката нарушава правилата за традиционното използване на галерийното пространство, като изнася огромни седем метрови експонати на показ извън него, където те могат да бъдат видени не само от хора с интереси в сферата на изкуството, но и от случайни минувачи. Авторката оставя вътрешното пространство на галерията празно, без осветление и без персонал. Единствено трите  неоновите постулата, които изричат нейни съкровени мисли, просветват като пътеводители в тъмната галерия.

 

Инсталацията може да се види до 30 октомври 2020 г. от 18:00 до 21:00 часа на ул. Иван Вазов №12, вход откъм ул. 6-ти септември.

 

Идеята на новия визуален проект на Ив Тошайн „EHREWELSE“* се заражда отдавна, но катализатор за реализацията му се оказва кризата с COVID-19, която я „заключва“ в България.  Здравословните и икономическите последици от пандемията COVID-19 и рестрикциите на човешките права поставят основните въпроси за либералния световен ред.

 

„Какви ще са трайните последици от пандемията? Има ли риск заплахата от Корона вирус да доведе не само до глобална икономическа криза, но и да се окаже сериозна опасност за демокрацията, свободата на словото и печата, както и да повлияе на европейската и международната солидарност? Защото в екстремни ситуации дисбалансът между обществото и властта се оказва огромен. Сега, с помощта на изкуството, е критично да се изследват нововъзникналите процеси и да се задават отворени въпроси. Трябва да създадем нужните условия за културно-политическа ангажираност и отворен политически дебат. Трябва да се ангажираме и да се борим за това сега“, казва Ив.

 

Проектът е подкрепен от посолството на Австрия в България, както и от “Stadt Wien” в Австрия.

 

*Името на изложбата е анаграма на думата „ELSEWHERE“. Аналогията идва от романа на Самюъл Бътлър „EREWHON“ – повествование едновременно за измислена утопична земя и сатира на викторианското общество, в чието заглавие авторът „скрива“ думата „НИКЪДЕ” назад.

 

 

 Ив Тошайн е родена през 1980 г. в Софияв, живее и работи от 20 години в Австрия и провокира  с мултижанровото си изкуство.

След като учи в Accademia delle Belle Arti di Brera в Милано, в Националната художествена академия в София, и завършва магистърска степен в Академията за изящни изкуства във Виена в майсторския клас на Франц Граф, тя участва в многобройни групови и самостоятелни изложби в САЩ, Дания, Чехия, Румъния, Полша, Австрия, България, Италия, Германия и др.

От 2012 г. е съ-основател на арт-label групата FXXXism (Виена – София – Санкт Петербург), кoято се изразява чрез критичната си позиция към световни идеологии.

Творби на Ив Тошайн са представяни в Музея за приложни изкуства MAK, Виена; Белведере Музей, Виена; Лентос Музей в Линц, Център за съвременно изкуство Лазния в Гданск; Kunstraum Инсбрук; Kuenstlerhaus, Виена; Кунстхале, Виена; Museo della Permanente, Милано; Арт Експо/ MNAC в Букурещ; Музей Sammlung Friedrichshof, Австрия; Градската Галерия и галерия Райко Алексиев, София и други.

През 2012 г., Ив Тошайн е удостоена с наградата MIA AWARD 2012, за изключителни постижения на жените с чуждестранен произход, които живеят и работят в Австрия в категория „Изкуство и култура“.

www.toshain.com

 

 

Специални издания