ИКЕА представя втората част от колекцията Nytillverkad, посветена на духа на 70-те и 80-те

ИКЕА продължава да празнува 80 години богато дизайнерско наследство, като вдъхва нов живот на още емблематични продукти в колекцията Nytillverkad. Втората част от колекцията отдава почит на жизнения и дързък дух от края на 70-те и началото на 80-те години, свързвайки класически дизайни от миналото със стремежите и нуждите на настоящето.

 

„Наследството на бранда е нещо, с което ИКЕА се гордее, затова и обръща поглед към миналото, като представя най-известните си дизайни, изработени с помощта на авангардни технологии и материали. Колекцията Nytillverkad безпроблемно обединява вечната класика със съвременните стандарти, въплъщавайки простота, функционалност, смелост и закачливост – какъвто е и духът на ИКЕА“, споделя Йохан Ейдемо, мениджър „Глобален Дизайн“ в ИКЕА Швеция.

 

Продължението на Nytillverkad отдава почит на виталната и дръзка същност на края на 70-те и началото на 80-те години, характеризираща се с ярки цветове, креативност, изпълнени с живот дизайн и смели форми. Това завръщане към миналото насърчава индивидуалността чрез отличителни нюанси и привличащи вниманието скулптурни форми.

 

Исках продуктите да стоят като скулптури, които се открояват във всяка стая“, споделя Карин Густавсон, творческият лидер на колекцията Nytillverkad, ИКЕА Швеция. ,,Съживяването на този дизайн е като отваряне на кутия, изпълнена с нестихващо въображение. Тези епохи са били поле за иновации и като преосмисляме същността им, ние не просто запазваме историята, ние й даваме нов смисъл в нашата съвременност. Nytillverkad празнува дългогодишното наследство на ИКЕА и яркия характер на отминалия век. Колекцията улавя същността на тези години, внасяйки нотка на носталгия и елемент на вълнение“, допълва тя.

 

Nytillverkad включва различни продукти – табуретки, помощни масички и столове, спални комплекти и аксесоари, предназначени да задоволят нуждите на всеки потребител. Те са създадени от известни дизайнери като Нилс Гамелгаард, Бент Ганцел-Бойсен, Свен Фристед и Инес Свенсон. Дизайнът е модернизиран, за да отговаря на съвременните стандарти за материали и производство, като същевременно се запазват жизнената и нетрадиционната атмосфера, която характеризира края на 70-те и началото на 80-те години.

 

Сред някои от най-отличителните продукти  са креслото SKÅLBODA и помощната масичка JÄRLÅSA, и двете – дело на дизайнера Нилс Гамелгаард. JÄRLÅSA, първоначално представена в каталога на ИКЕА през 1984 г. като HOFF, днес е с подсилена сгъваема конструкция. Столът SKÅLBODA черпи вдъхновение от модела JÄRPEN, също създаден за ИКЕА от Гамелгаард в началото на 80-те години. С иновативния си и устойчив дизайн, продуктът осигурява отличен комфорт и стил на достъпна цена, което го прави хит сред по-младите любители на бранда. „Ако дизайнът е добър и следващото поколение все още го намира за модерен, значи сме успели. Мисля, че го постигнахме с този стол и аз съм много горд, четиридесет години по-късно“, отбелязва дизайнерът Нилс Гамелгаард.

 

Втората част от колекцията Nytillverkad насочва светлината на прожекторите и към SVEDJENÄVA – грабващ окото дизайн, наподобяващ животински лапи, създаден от Свен Фристед. Друга емблема на бранда е легендарният десен NICKFIBBLA от Инес Свенсон, който включва калъфки за възглавници на свежи оранжеви и бели ивици.

 

,,Вярваме, че вечният дизайн има силата да свързва поколенията. Най-новата ни колекция е свидетелство за тази философия, пренасяйки класически артикули от миналото в настоящето с модерен привкус. Става въпрос за запазване на същността на дизайнерското наследство, като същевременно го преоткриваме през днешните поколения“, завършва Йохан Ейдемо, мениджър „Глобален Дизайн“ в ИКЕА Швеция.

 

Втората част на Nytillverkad е налична от началото на октомври в магазините на ИКЕА, както и онлайн на ikea.bg.

 

Повече за колекцията можете да откриете на сайта на ИКЕА: https://www.ikea.bg/collections/nytillverkad

 

Специални издания