Изложението Maison et Objet отлага януарското си издание за март

 

Най-голямото френско изложение за обзавеждане и декорация представя темите, които ще вдъхновят мартенското му издание (24-28 март 2022 г)

 

Калина Константинова

 

Януарското издание на френското изложение Maison et Objet се отлага за март, но основната му тема остава същата. Какво е луксът двес- това е въпросът, на който изложители, дизайнери и трендмейкъри ще се опитат да отговорят.

Светът на лукса преминава през кризата без много сътресения. Тази констатация провокира организаторите на салона  да анализират феномена  и да проследят новите стратегии, които привличат клиентите. От една страна ръчният труд и и майсторството на ниво висша мода, преплетени с високите технологии (Uber Luxe), от друга- поп културата и социалните медии (Lux Populis)  са два от фокусите, върху които ще се насочи изследването.

Така нареченият „Uber Luxe“ би могъл да се обясни с желанието, в тази несигурна епоха, да се докоснем, а защо не и да се обградим със скъпоценни, виртуозно изработени, изключителни предмети.

Санитарната криза изостри инстинктите ни, позволи ни да преосмислим приоритетите ни, показа ни друга гледна точка; животът от даденост се превърна в ценност. Виждаме красивото и го пожелаваме. Търсим уникалното, различното, ръчно изработеното. Новите технологии допълнително разчупват границите на възможното, предлагайки ни все по-изискани и ювелирни изработки. Немислимото вчера се превръща в реалност днес. Съвсем конкретно може да споменем такива вдъхновяващи примери като създаването, в сътрудничество с модната къща Hermès, на Phantom Oribe- модел Ролс Ройс, притежание на китайски милиардер или пък спиращата дъха библиотека Dujiangyan Zhongshuge в Чънду в Китай, истински стъклен палат, проектиран от архитектурното студио X+Living и гениалната му основателка Li Xiang.

 

 

 

Във все по-визионерския свят на декорацията, дизайнерите разработват материали с физици, тъканите са украсени с технологични, медни или LED нишки, мебелите са свързани, къщите са умни.

Върховният лукс? Напълно реалното желание да излезем в Космоса на борда на самолет-ракета на Virgin Galactic или да прекараме поне една нощ в първия космически хотел, предвиден да бъде реализиран през 2027 г. ! Вече дори небето не е лимита!

Този „Uber Luxe“, който може да си позволи само тесен кръг от избрани, отговаря на стремежа към красота, към трансцендентност и има почти духовно измерение.

„Lux Populis“ от своя страна е тенденция, вдъхновена от поп и стрийт културите, телевизионните предавания, социалните мрежи, гейминга. Не е пресилено да кажем, че с нея луксът определено се „вдетинява“. Фирмата за производство на часовници Tag Heuer, например, използва героя Super Mario в своя лимитирана серия;

 

 

Gucci представя капсулна колекция, посветена на манга героя Doraemon; артистът Leblon Delienne реинтерпретира Мики Маус; супер звездата Virgil Abloh пусна лимитирана серия мебели от бетон, изрисуван с графити;

 

 

победителите от популярни телевизионни предавания за кулинария се превръщат в търсени топ шефове, като например Жан Амбер, който си проправя път чак до кухните на престижния хотел Plaza Athénée;  Dom Pérignon предвижда колаборация с Lady Gaga; Louis Vuitton представя рекламен клип с новите си модни посланици- корейската група BTS; маратонки в лимитирани серии и на доста високи цени се разпродават като топъл хляб; а успехът на артисти като Banksy и JR не намалява, просто се прехвърля от улицата в интериорите на колекционери от цял свят. Потребителите на този тип лукс със сигурност търсят забавление, но също така споделят  ценностите на приобщаването.

Посетителите на изложението могат да очакват много вълнуващи събития, като представянето на  The Invisible Collection, онлайн платформа за дизайн, с фокус върху млади таланти; инсталацията „Moss Garden of Resonating Microcosms”, преплитаща природата с новите технологии, както и разнообразни лекции, конференции, срещи с дизайнери…

Традиционната изложба Изгряващи таланти ще бъде посветена на младите японски дизайнери. Жури, съставено от изявени професионалисти като Кенго Кума, Норико Кауаками (The Miyake Issey Foundation), Руико Кида (Elle Decor Japan), Джо Нагасака (Schemata Architects), Киния Тагая, Масаки Йококая (Welcome Co), Ико Икояма (M+Museum) е селектирало участниците с желанието да представи най-добрите практики от страната на Изгряващото слънце и тенденциите в развитието на дизайна.

 

 

 

 

Специални издания