Изложба събира най-доброто от българския дизайн за последната година

Четвъртото издание на Преглед на българския дизайн включва селекция от 11 автори, обединени от темата “Стойността на дизайна”

 

Четвъртото издание на фестивала за дизайн – МЕЛБА  стартира на 11 ноември с откриването на изложбата Преглед на българския дизайн, която ще може да бъде разгледана до 21 ноември в КО-ОП. Изложбата е субективен поглед на актуалното състояние на българския дизайн от последната една година на организаторите на фестивала Студио Комплект. Избраните единадесет  дизайнери и екипи са от сферите графичния, продуктовия, социалния, образователния, интериорния и интерактивен дизайн, типография и мода.

Общата тема е “Стойността на дизайна”, като повод всеки да разбере повече за значимостта на процеса, предхождащ реализацията на крайния продукт. Всеки посетител ще може да разбере по-добре как дизайнерите вземат решения и кое обуславя техния конкретен избор по отношение на проучвания, експерименти, материали, колаборации и финална реализация.

В селекцията влизат както утвърдени и познати в сферата имена, така и млади професионалисти: наскоро дипломиралата се модна дизайнерка и носителка на награди и с участия в чужбина Анелия Антова; Botanic Lab с многофункционалния си интериорен обект, който отговаря на изискванията на времето за домашен офис с озеленяване; дизайнерът на осветителни тела Деница Бояджиева с експерименти с метални сплави; предизвикалата истинска еуфория игрова система с над 30 възможности за интеракции GEMJI (Гемджи); пътуващият фургон по училища и гори с образователна мисия Горичка в количка; модният бранд ЕТИКА, който въвлича възрастни плетачки и използва изостанали прежди; авторката на емблематични корици на книги Люба Халева; Мила Воденичарова с нейните фино и детайлно изпълнени керамични изделия; майсторите на ъпсайклинг-а в България – Работилница ПУНКТ с техните последни мебелни творения; илюстраторката Роузи Ейзор с нейните атрактивни килими с послания и Studio Frank, чиято визуална идентичност на успешния проект Скритите букви вече обикаля по света. При оформлението на паната е използван авторския шрифт gezart book & thalweg thin italic на типографа Ани Димитрова.

“Зад събирателния образ на готовия продукт се крие дълъг път на проучвания, експерименти, провали, срещи, общувания, колебания, отхвърляния, преправания, упорство, търпение, тестване на лимита на уменията. Всеки посетител ще може да разбере по-добре как дизайнерите вземат решения и кое обуславя техния конкретен избор”, казват Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект. “Създаването е загадъчен процес, който изисква съгласуването на много елементи. Разкривайки поне част от тях, изложбата цели да покаже високата стойност, която добрият дизайн носи в себе си и добавя ежедневно в нашия живот.”

Поредицата групови изложби Преглед на българския дизайн стартира през 2018 г. като основна съдържателна част на фестивала за дизайн МЕЛБА. Мотивацията зад подбора на Студио Комплект е да запознае публиката с някои примери за умело и стойностно приложение на дизайна. Фестивалът Мелба включва и Международния симпозиум с участието на шестима представители на европейската дизайн сцена. Билетите за събитието в София са тук. Цялата програма на Фестивала можете да намерите тук. Партньор на изложбата Преглед на българския дизайн 2021 е Fashion Days.

 

КО-ОП, бул. Янко Сакъзов 17, София

 

Специални издания