Здравей, Робот!

Новата изложба в музея Vitra поставя фокус върху все по- дигитализираната среда, в която живеем

 

Калина Константинова

 

От 26 септември до 5 март 2023 г Vitra Design Museum представя изложбата „Здравей робот! Дизайн за хората и машините“ (Hello, Robot. Design between Human and Machine). Откакто научната фантастика се превърна в реалност, роботиката заема все по-голяма роля в живота ни. Примерите варират от транспортни дронове до роботи, обслужващи хора с увреждания или интернет ботове. Представена за първи път през 2017 г. изложбата „Hello, Robot“ е най-успешният проект на Vitra Design Museum досега и се завръща в музея в края на световното си турне. Тъй като развитието на роботиката продължава стремително напред, изложбата ще бъде допълнена с някои от най-важните нови разработки в цифровизацията от последните няколко години. Посетителите ще могат да видят повече от 200 експоната от индустрията и бита, както и компютърни игри, медийни инсталации и примери от филми и литературата, като например известния робот R2-D2 от Star Wars. Всички те илюстрират до каква степен животът ни вече се ръководи от роботи. Освен тези съвсем конкретни примери, изложбата поставя фокус и върху по-малко видимия, но много мощен  изкуствен интелект, който чрез алгоритми вече влияе на изборите ни почти във всички сфери. Изложбата поставя и много етични, социални и политически въпроси, които неизменно възникват, когато средата ни става все по-роботизирана.

Роботите са тук. Това, което някога е звучало като научна фантастика или теория на конспирацията, отдавна се превърна в нещо напълно естествено, дори крайно необходимо в нашето ежедневие. Коли, перални, банкомати, дронове, влакове без шофьори между летищни терминали, цифрови асистенти, които отговарят на притесненията на клиентите – всичко това и много повече е поне частично автоматизирано днес. Защото дефиницията на робот е по-проста, отколкото човек би си помислил: устройство, което събира данни; софтуер, който интерпретира тези данни; и накрая устройство, което генерира последваща реакция. Резултатът може да бъде светлинна точка на екрана, но също и топлина, звук или движение.

Самообучаващите се алгоритми – така наречените ботове – се считат за роботи, както и комуникативните ежедневни предмети– интернет на нещата. Казано просто, всичко, което е „умно“, се счита за робот. И това вече не се отнася само за отделни обекти, но в крайна сметка за цялата ни среда, която става  все по- самообучаваща се и автономна всеки ден.

Изложбата е разделена на четири части. Първата от тях разглежда как популярната култура е оформила нашето разбиране за роботите. Тук срещаме не само легендарни роботи от филми и литературата, като R2-D2, симпатичния астромеханичен дроид от Междузвездни войни, но също и напълно реалния, четирикрак робот Boston Dynamics Spot. Кучето робот помага при изпитания на ракети и в разкопки в Помпей, а наскоро спечели съмнителна слава във видеоклип, показващ го в обезлюден Шанхай с прикрепен към тялото мегафон, който призовава хората да спазват строгия Covid мерки.

Вторият раздел на изложбата е посветен на индустрията и завземането на все повече територии от страна на роботите, което от една страна е плашещо за всички нас, но от друга страна улеснява работния процес.

Третата част  показва как се развива личното ни отношение към новите технология – като „приятел и помощник“ в ежедневието, за домакинската работа, в болницата, като дигитален спътник… Особено вълнуващо е да се наблюдава как се променя не само взаимодействието между човек и машина, но също и отношенията между хората.

Четвъртата и последна част се фокусира върху нарастващото сливане на човека и роботиката, например когато живеем в „учеща“ сграда, движим се в така наречения „умен град“. Технологиите ни оформят и ние от своя страна оформяме нашата технологична, роботизирана среда.

 

Специални издания