Желано Развитие- мотото на Paris Design Week

Дългоочакваната среща на професионалистите от сферата на дизайна ще се проведе в Париж от 9 до 18 септември 2021 г

 

Калина Константинова

 

Желано Развитие ( Desirable Development)- темата на тазгодишното издание на Paris Design Week (9-18 септември 2021) е изпълнена с желание за промяна и възраждане.

Повече от година и половина професионалистите от сферата на дизайна си задават изключително важни въпроси и се опитват заедно с всички други сектори да се справят с безпрецедентната санитарна криза през която все още преминаваме. Въпреки трудностите и предизвикателствата, десетките пропуснати срещи с публиката, творческият дух изглежда надделя и демонстрира изобретателност, устойчивост и стремеж в усилията да продължи да създава, изобретява и вдъхновява.

Септемврийското издание на Paris Design Week ще осигури дълго очакваната сцена на дизайнерската общност да се събере и да сподели всичките свои нови идеи за един по-устойчив свят, по-голямо уважение към околната среда и живота като цяло.

Изгряващи таланти и емблематични дизайнерски марки, студенти и музейни институции, млади дизайнерски фирми, занаятчии с вдъхновение мечтаят съвсем скоро да се срещнат и да демонстрират своята визия за бъдещия ни начин на живот- в хармония с природата, който използва технологията, за да сближи хората, като същевременно се опира на традиционния опит.

Филип Брокарт, генерален директор изложението Maison & Objet споделя:  „Със завръщането на изложението Maison & Objet (9-13 септеври) и със Седмицата на дизайна в сърцето на столицата, ние имаме желание да предложим на дизайнерите, архитектите,  декораторите и ентусиастите възможността да се свържат и да се ангажират отново лично, нещо което толкова ни липсваше последната година. Водени от ентусиазъм, страст и енергия, нашите екипи са твърдо фокусирани върху това да ви представят най-доброто от дизайна в Париж. “

Повече от 200 са адресите, местата, пулсиращите точки, които ще дадат поле за изява на дизайна в Париж. Почти невъзможно е да бъдат обиколени всички, затова всеки е свободен да създаде своя собствена програма и да изживее Paris Design Week по свой неповторим начин. Вижте цялата програма тук: https://www.maison-objet.com/paris-design-week

 

Местата, които не трябва да пропускате:

 

Paris Design Week Factory

От 9 до 13-ти септември Galeries Joseph (Galerie Joseph Froissart, la Galerie Joseph, 116 Rue de

Turenne et l’Espace Commines) ще са домакин и трамплин за работата на младите дизайнери. Инициативата Paris Design Week Factory има за цел да открива и подкрепя в професионалното им развитие талантите на утрешния ден. Тези дизайнери от цял ​​свят представят прототипи и оригинални колекции, които привличат постоянно нарастваща публика.

 

Vivement Demain !

Изложбата, организирана от Campus Métiers d’Art & Design в Сорбоната от 13 до 15-ти септември показва работата на студентите от 8 висши учебни заведения- l’École Camondo, l’École Estienne, l’École Bleue, l’École Boulle, l’École Duperré, l’École Nationale Supérieure des Arts Appliqués et des Métiers d’Art, l’École Nationale Supérieure de Création Industrielle et l’École des Arts Décoratifs de Paris.

Изложбата ще предложи вълнуващо пътешествие в света на дизайна, от създаването на мебели до интериорната архитектура, графичния дизайн, текстилния дизайн и модата. Декоративните изкуства ще бъдат в основата на изложбата с проекти, съчетаващи иновации, смелост и внимание към детайла.

Керамика, позлата, часовникарство, витраж, обработване на камък и дърво- редки професионални умения ще бъдат представени от най-добрите училища за професионална артистична подготовка. Ще имате възможност да се потопите в уникалното наследство на френското декоративно изкуство, което се предава в училищата, обединени от Campus Métiers d’Art & Design.

 

Големите марки

Седмицата на Дизайна в Париж също така е добра възможност да се запознаете с новите колекции на едни от най-известните международните марки. Шоурумите на Cassina, Giorgetti, Molteni & C, Dada, Vitra, Unifor,  Artemide трескаво се подготвят за срещата си с публиката, малко преди изложението в Милано.

В Molteni & C ще можете да откриете преиздадения фотьойл Round на Джио Понти. Ще присъствате на откриването на първия шоурум на датския производител Karakter, който предлага както съвременен дизайн, така и преиздава „икони“ на Акиле и Пиер Джиакомо Кастилиони, Джо Коломбо, Бодил Кяер, Анджело Манджароти, Пол Маккоб…

Във Финландския институт ще откриете вълнуващите творби на керамика Матиас Карсикас, отличен с наградата „Млад  дизайнер на годината“ на Design Forum Финландия.

През цялата седмица ще бъдат отворени и много творчески ателиета, като Ateliers des Cours de L’industrie, La Villa du Lavoir, Les Ateliers de Paris, в които ще имате възможност да се срещнете с млади таланти и професионалисти и да се потопите в самия творчески процес.

Специални издания