Ето ни! Жените и дизайнът от 1900 до днес

Изложба в музей Vitra представя над 80 големи имена в историята на дизайна

 

Калина Константинова

 

Дали става въпрос за мебелен, моден или  индустриален дизайн, ролята на жените в развитието на модерния дизайн е огромна. Често обаче този факт е бил подценяван. Изложбата „Ето ни! Жените и дизайнът от 1900 до днес“ в музея Vitra  (от 23 септември 2021 г до 6 март 2022 г) ще се опита да внесе повече справедливост и яснота  и най-вече познание по отношение на работата и съдбата на десетки жени, свързани с дизайна през последните 120 години.

Ще може да се запознаем отблизо с проектите на около 80 дизайнерки, между които представителки на модернизма като Айлийн Грей, Шарлот Периан, Лили Райх и Клара Порсет ; предприемачи като Флоранс  Кнол  и Арми Ратиа, но също и по-малко известни имена като това на социалната реформаторка и пацифистка Джейн Адамс. Включени са, разбира се, и наши съвременнички като Матали Красе, Патрисия Уркиола, Юлия Ломан и Matri-Archi(tecture) collective.

Изложбата проследява работата и условията на труд на жените в дизайна от ранния модернизъм до днешни дни, показва както иконични мебели  и  обекти, така и по-малко познати нови проекти, запознава ни със съвременни активистки мрежи…  Разделена е на четири части. Първата се фокусира върху развитието на дизайна в Европа и САЩ около 1900 г, когато дизайнът се обособява като професия. Това са времена на засилваща се борба и за женското избирателно право, а стремежът към еманципация създава такива социални реформаторки като Джейн Адамс и Луиз Бригъм, чиито проекти днес могат бъдат описани като „социален дизайн“. В Ню Йорк Елси де Улф е с ключова роля за налагането на интериорния дизайн като професия, а жените дизайнери се обучават или преподават в Баухаус, руското училище за изкуство Vkhutemas или Deutsche Werkstätten в Дрезден. Въпреки достъпа до образование и все по-голямото професионализиране в този период, жените все още изпълняват своите традиционни роли.

Втората част на изложбата изследва 20 -те до 50 -те години на миналия век, епоха, през която жените дизайнери започват да налагат имената си в международен план, въпреки че патриархалните модели продължават да  съществуват. Освен върху работата на Шарлот Периан, Айлийн Грей и Клара Порсет, изложбата акцентира и върху Жана Тусен, творчески директор на колекциите бижута на Cartier в продължение на дълги години и която се нарежда сред водещите фигури в индустрията на лукса в Париж. Някои от жените дизайнери, представени в тази част са си  сътрудничили тясно със своите партньори: Рей Еймс със съпруга си Чарлз, Айно Аалто с Алвар… Макар и често засенчени от своите колеги мъже, те често допринасят много по -съществено за съвместните проекти, отколкото се е предполагало. Най-известният пример в този контекст е Шарлот Периан, чийто роля при проектирането на легендарните  мебели, създавани заедно с Льо Корбюзие, беше напълно подценена през последните години.

Третата част от изложбата разглежда периода от 1950 до края на 80 -те години на миналия век. През 60-те години се появява втората феминистка вълна, противопоставяща се на консервативния следвоенния манталитет. Тази нагласа е очевидна, например,  в швейцарската изложба Women’s Work , проведена през 1958 г., в която работата на жените все още се определя като домашна работа, а домът като най-подходяща сфера за развитие.  Въпреки този ограничен поглед върху дейността им, много жени, именно през този период, са изключително креативни и продуктивни. Противоречията и сътресенията на тези бурни десетилетия са очевидни както в ярко колоритния дизайн на Marimekko от 70 -те години, така и в някои от грандиозните постмодерни обекти, създадени от такива италиански дизайнери като Нанда Виго, Гае Ауленти и Чини Боери.

Четвъртата част на изложбата ни води до днешния ден. Проекти на утвърдени международни дизайнери, като Матали Красе, Партрисия Уркиола, Хела Йонгериус, Паола Навоне  доказват, че днес успешната кариера в сферата на дизайна е еднакво възможна както за мъже, така и за жени. Някои жени дизайнери не се вписват в границите на своята дисциплина и имат решаващ принос за предефиниране на смисъла на дизайна като такъв. Те включват Джулия Ломан, която създава нови устойчиви материали от водорасли или Кристин Мейндерсма и нейното преосмисляне на производствените процеси.

Изложбата показва свеж, актуализиран поглед върху историята на съвременния дизайн и е придружена от богата програма от семинари, онлайн разговори и събития в кампуса Vitra.

 

Специални издания