Еладио Диесте – в диалог с формата и материята

Навършват се двайсет години от смъртта на уругвайския инженер и архитект

 

Калина Константинова

 

Уругвайският архитект и инженер Еладио Диесте (1917 г – 2000 г) е определян като една от емблематичните фигури на латиноамериканската архитектура, заедно с Карлос Раул Вилануева и Феликс Кандела Оутериньо. Известен е с изключително икономичните и иновативни за времето си проекти за складове, навеси, пазари, църкви… За техните конструкции предлага система от керамични тухли, обединени в  тънкостенни черупки, извити сводове или вълнообразни стени. Оригиналната им архитектурна форма се отличава с дързост и до днес  вдъхновява архитекти по цял свят.

Един от най-известните му проекти е за църквата Cristo Obrero в град Атлантида, Уругвай. Построена е с два слоя червени тухли, обграждащи предварително напрегната желязна арматура. Камбанарията й е с перфорирани стени и отворена кръгла стълба. През 2016 г фондация Getty я включи в програмата си за подпомагане и реставриране на модернистични сгради от изключително културно и архитектурно значение.

За работата си Еладио Диесте казва: “Има дълбоки морални и практически причини, които водят моето търсене.  С формата, която създавам, се стремя да се  приспособя към законите на материята, ангажирайки  диалог с реалността и нейните мистерии.  Материалите трябва да се използват с дълбоко зачитане на тяхната същност и възможности; само така може да се постигне „космическа икономика“ в съгласие с дълбокия ред на света; само тогава можем да достигнем до този авторитет, който така ни поразява в големите дела на миналото“.

 

Специални издания