Последната инсталация по проект на Кристо ще бъде открита в Париж

 

Опакованата Триумфална арка, проект на Кристо и Жан-Клод ще може да бъде видяна от 18 септември до 3 октомври 2021 г. в Париж. Проектът е реализиран в партньорство с Центъра за паметниците на културата (CMN)  и с подкрепата на музея Pompidou и Кметството на Париж.

Триумфалната арка ще бъде опакована с 25 000 кв.м рециклиран полипропиленов сребрист плат и 3000 м рециклирана червена корда. Проектът е изцяло финансиран от продажбата на оригинални произведения на Кристо и Жан-Клод- колажи и подготвителни рисунки, макети, литографии…

За да могат зрителите да разгледат произведението спокойно, La place de l’Etoile, площадът на който се намира арката- едно от най-натоварените кръгови кръстовища в града,  ще бъде затворен за движение на коли и изцяло пешеходен трите уикенда по време на инсталацията.   На 19-ти септември, по повод на инициативата Ден без коли, както и на 3-ти октомври, авеню Шанз Елизе (един от лъчовете La place de l’Etoile) също ще бъде изцяло затворено за коли.

„Започнах да работя с Кристо и Жан-Клод през 1990 г. на седемнайсетгодишна възраст. Толкова ми хареса, че никога не съм си представял, че мога да правя друго през живота ми, споделя Владимир Явашев, проект мениджър на Опакованата Триумфална арка. „Както Кристо обичаше да казва: „Нашите проекти са живи“, така и Триумфалната арка се подготвя да оживее. Кристо проследи абсолютно всеки аспект от подготовката на проекта и може да кажем, че Арката ще се превърне в мемориал, посветен на живота и изкуството му. Изкуство, което винаги е преминавало границите на идеята за възможно.“

„Повече от 30 години след опаковането на моста Pont Neuf, опаковането на Триумфалната арка отново ще впечатли и развълнува не само парижани, но и цял свят. Милиони погледи ще отправят поглед към този толкова символичен паметник за историята на Франция и Париж. След близо две трудни години, през които всички ние преминахме, сега обединяваме усилия, за да предложим на публиката незабравим момент на споделена радост“, допълва Филип Белавал, директор на Центъра за паметниците на културата.

През целия период на инсталацията Триумфалната арка ще бъде отворена за публиката.

 

 

Специални издания