Грижата като фокус на изложението Maison et Objet

Грижата за себе си, за околните, за природата и за традициите бяха основните теми в януарското издание на френското изложение

 

Калина Константинова

 

Януарското издание на изложението Maison et Objet се проведе под мотото „Погрижете се за себе си“ и постави във фокус идеята за грижата, проучвайки най-разнообразни актуални практики за по-добър и пълноценен живот; показа артистични техники, материи и нови технологии; запозна ни с отговорни творци и дизайнери, ангажирани с грижата за бъдещето.

„Обществото ни е поставено пред редица културни, екологични и политически предизвикателства и има нужда от нови модели с които да се идентифицира“, анализира Венсан Грегоар, арт директор на агенция NellyRodi, която традиционно задава основната тема на изложението. „Т.нар gen Z (поколението под 25 години) очаква решения. Виждаме промяна в мисленето както на консуматорите, така и на производителите и се радваме, че можем да акцентираме върху тази нова етика по време на изложението.“

Освен, че проучва, анализира и представя новите етични практики, изложението Maison et Objet е пример по отношение на по-отговорното потребление- рециклира повече от половината си отпадъци, съхранява и използва повторно табели и обозначителни знаци, увеличава LED осветлението, намалява отоплението, предоставя неизползваната храна на Червения кръст…Все повече изложители също се присъединяват към тези практики.

По отношение на грижата за клиентите си, производителите работят основно в четири насоки.

Освен за физическото благоденствие (меки и приятни на допир материи, умно осветление, удобни мебели…) откриваме все повече марки, които се интересуват и от нашето психично здраве. Изключително заети с физическото ни оцеляване по време на пандемията сега вече успяваме да се отпуснем и търсим методи за лечение на душите ни. Имаме нужда от релаксация, от време за нас самите, от ретроспекция. В тази връзка тематичните пространства на изложението бяха замислени като приятни, опускащи убежища, които ни отвеждаха на пътешествие из дебрите на най-актуалните тенденции. Лекотата и положителните емоции бяха водещи, потапяйки се в зоните „In the air“ (сценограф Елизабет Люриш) и „Slow Hospitality“ (Франсоа Делко).

Елизабет Люриш беше селектирала нови мебели, осветителни тела и декоративни предмети  с олекотен, почти „въздушен“ дизайн и преливащи се тонове в синята палитра, отразяващи желанието ни да освободим жизненото ни пространство, за да дишаме по-леко и свободно. Идеята за свобода се изразява и във все по-тънката граница между обзавеждането за вътре и вън, което е леко, лесно преносимо, възраждащо традициите на занаятчийската изработка. Тоновете тук са охра, топли и наситени нюанси на оранжевото.

 

 

Грижата за природата е друг приоритет, който е от особено важно значение за марките. „Някои посетители идват да търсят новости, но други са заинтересувани да намерят ориентири, смисъл и отговори на социални и екологични въпроси“, споделя Винсент Грегоар. Изложението е изпълнено с млади ангажирани марки, които предлагат „нова етика в потреблението, резонираща с т.нар. Slow Movement“. Сред тях, например, намираме La Fabrique à Sachets и техните пакетчета за засаждане, които могат да се поставят направо в почвата, както и  компанията Dopper, силно ангажирана с ограничаването на производството на пластмасови бутилки и нейните красиви, умни и издръжливи бутилки за пиене на вода. Марките Gwilen и Sas Minimum, които бяха поставени във фокус, благодарение на инициативата Futur on Stage, показаха също силна екологична ангажираност. Gwilen трансформира натрупвания и седименти на морското дъно и по реките, превръщайки ги в нов устойчив материал, използван за стенни облицовки или за създаване на декоративни предмети, дори мебели. Sas Minimum иновира рециклирането на пластмаса, създавайки нов конструктивен материал (Le Pavé), изключително здрав, устойчив на огън, лесен за обработка и самия той-рециклируем.

 

 

 

 

Марките с най-голяма корпоративна социална отговорност са идентифицирани и вече от няколко издания са групирани в раздел „Устойчиви“. От декември програмата на MOM, дигиталната платформа на Maison&Objet, обръща изключително внимание на енергоспестяващите продукти. Тази тематика беше илюстрирана в пространството,  сценографирано от Франсоа Бернар, под мотото „Заземен“. В него бяхме свидетели на оформянето на нова идея за лукс, много по-свързана с природата, отколкото с блясъка и позлатата.

Разбира се, че е добре да отделим време за собственото ни благосъстояние, но ако не се грижим за околните, за нашите близки, семейство, обществото, като че ли губим времето си и оставаме с чувство за празнота. В тази връзка, както винаги, изложението се стреми да помага на млади, прохождащи творци и марки, които се нуждаят от малък импулс, леко побутване, за да бъдат забелязани. През януари седем млади испански таланти бяха в светлината на прожекторите, избрани от престижно жури, и разкриха многообразието на актуалната испанска дизайн сцена.

Marta Ayala Herrera, Max Mila Serra, Miguel Leiro, Tornasol Studio, Marta Armengol, Alvaro Aramburu и Josep Safon са имена, които със сигурност ще чуваме в бъдеще.

 

 

 

Изложението показа също така селекция и от британски млади творци, датски марки с екологична насоченост, както украински и португалски дизайн.

 

 

 

Грижата за наследството, увековечаването на традициите, търсенето на автентичността са други насоки, които вълнуват производителите. Марки, като Reine Mère работят само с дърво, придобито от региона си; Cristel произвеждат изцяло във Франция; дизайнери като Samuel Accocebery и Youssouf Fofana привилегироват занаятчии и майстори, близки до сърцето и идентичността им…

Важен акцент в програмата беше и пространството Haute Facture, сценографирано от Пиер Гоналон, в което бяха представени шестнайсет френски манифактури, произвеждащи мебели, осветителни тела, декоративни предмети, спазвайки традициите и показвайки висше майсторство в изработката.

Гост на изложението беше известният творец Жан-Шарл Кастелбалжак, който показа своя лична селекция от най-интересните и важни сътрудничества с фирми и институции през годините.

 

 

Свързване на световните култури, създаване на нови практики за консумиране на дизайна и вътрешната декорация, завръщане към автентични методи и традиции за производство и запазването им, фокус върху нови инициативи, изпълнени със смисъл- това и много повече успяхме да видим на януарското издание на изложението Maison&Objet Paris, от 19 до 23 януари 2023 г.

 

Специални издания