Галерия Perrotin Matignon в Париж представя „Университетския град“ на Жан Пруве

Изложбата представя интересен диалог между мебелите на френския архитект и многообразие от художници от различни епохи 

 

Емблематична фигура на модернизма през 20-ти век, Жан Пруве (1901-1984 г) е архитект, инженер, строител и дизайнер. Изключително ангажиран със социалните и обществени проблеми след Втората Световна война, дизайнерът от град Нанси проектира практични мебели с изчистени форми, създаващи връзка между изкуството и масовото производство. Той използва подход, който е едновременно функционален и хуманистичен, за да направи своите творения достъпни за всеки. През първите години на професионалния си път той се посвещава на художествената металообработка. Създава забележителни стълбищни парапети, лампи, асансьорни решетки, декоративни детайли. По-късно се насочва към строителството. Основната идея на Жан Пруве е тази за конструктивния принцип, според който „няма разлика между конструкцията на къща и тази на мебел“.

Следвоенният контекст насърчава Франция да намери иновативни решения по отношение на оборудването на университетските резиденции. Сред големите проекти, предприети от Жан Пруве, Университетските градове заемат централно място.

Архитектът се посвещава първоначално на развитието на Университтския град Monbois в Нанси през 1933 г., за който проектира мебели за седемдесет стаи, съчетаващи модерност, простота и ергономичност, както и на обзавеждането на Юридическия факултет на университета Aix-Marseille през 1952 г. Следва резиденцията на университета Jean Zay в Антони в района на Париж, проектирана между 1954 и 1955 г. в „американски стил“. В допълнение към общите пространства и кафенето, архитектът обзавежда сто четиридесет и осем стаи с легла, столове, бюра. Известни като серията «Antony»  те ще станат емблематични поради тяхната опростена форма, устойчивост и икономичност.

В пространството на галерия Perrotin тези мебели съжителстват с произведения на Keith Haring (1958-1990 г), Sterling Ruby (1972 г), Fernand Léger (1881-1955 г), бродерии на Alighiero Boetti (1940-1994), разкривайки ни многообразието на художествената сцена в този период. По време на изложбата може да видим произведения на  Peter Halley (1953), KAWS (1974) и Yoshitomo Nara (1959), свързвайки историята с настоящето във вълнуващ диалог.

Изложбата можете да видите в Париж до  25-ти февруари 2023 г в галерия Perrotin Matignon.

 

 

 

 

Специални издания