В новия брой на Наш дом – пътешествия в миналото и в бъдещето!

2022 е под знака на 55-годишнината на Наш дом и в няколко поредни броя ще ви разказваме с архивни снимки историята на най-старото българско списание за интериор. Всъщност, в зората на своето създаване и в първите си години, Наш дом е било издание за „интериор и битова култура“ и е включвало всички теми, които откриваме в съвременните лайфстайл списания – от мода и козметика, до съвети „направи си сам“.  В този брой ще видите снимки от златния архив на изданието в периода 1967-1977 година. Историята на Наш дом заслужава да бъде пазена и проучвана, защото илюстрира развитието не само на българския интериор и архитектура, но и на продуктовия дизайн, изкуството, дори рекламата. На страниците на списанието са се представяли някои от най-големите ни архитекти и дизайнери, а техните статии, съвети и скици заслужават място в българската културна памет.

 

И така, 55 години по-късно, продължаваме да търсим и публикуваме интериори на най-добрите български автори. Но днес техният талант е космополитен и често откриваме български проекти в различни точки на света. Така с български почерк в един интериор се преплитат британски уют с културната традиция на Люксембург – интересна симбиоза, създадена с много вкус и финес в сграда от 30-те години. Влезте с нас и в един дом в Пловдив, подходящ за пътешественика – космополит, който няма сантименти към определен град и се чувства у дома си, пътувайки. Вижте как дамското очарование е преведено с езика на интериорния дизайн в елегантно жилище, което съчетава класически и модерни елементи с усещане за лукс.

 

Избрахме за вас два забележителни културни центъра, обновени и отворени наскоро. Разгледайте „Дома на всички изкуства“ – културният център „Ататюрк“ в Истанбул, който напомня като идея и концепция нашето НДК, но в несравнимо по-голям мащаб на архитектурата и мисълта за културата на страната.

 

Между миналото и бъдещето е впечатляващата сграда на културния център в окръг Шоумост, Китай, която се противопоставя на бързото, бездушно строителство и е вдъхновена от строителните традиции в региона, които се справят с предизвикателствата на климата без модерни технологии.

 

Вдъхновяващи са хората, които излизат извън отъпканите пътища и клишетата, независимо в коя сфера работят. Запознайте се с една забележителна млада марка за керамика и с един революционер в кулинарията – вижте как глината и козето мляко могат да се впишат в модерния лайфстайл и да ни спасят от неприятното чувство на безсмислено консуматорство.

 

Завършваме броя с една забележителна личност – Недко Солаков и неговите цветни истории, пълни с емоция и философия – най-красивото съчетание в изкуството.

Специални издания