Великани в парка

Ботаническата градина във френския град Нант от скоро се населява от комикс героите на  Жан Жулиен

 

Калина Константинова

 

 

Графичният дизайнер Жан Жулиен създава серия от инсталации в Ботаническата градина в Нант. Те представляват огромни плоски скулптури, изобразяващи човечета в комикс стил, сякаш начертани в пространството с черен контур. Един розов великан се е излегнал в езерото и плюе вода; три приятелчета са прегърнали група явори; червен господин, разхожда дългата си коса през една от поляните; друг оре с огромната си ръка тревата…. Весели, неочаквани, предизвикващи усмивки, те разнообразяват пространството и влизат в диалог с природата.

„Идеята ми е да предложа различни нива на прочит“, споделя французинът, отрасъл в Нант, който в момента живее в Лондон. „Исках хората да спрат и да съзерцават моите творби, след което да отместят поглед и да видят всичко, което е около тях; да обърнат внимание на природата, дърветата, средата…“.

Така например групата от шест явора, прегърнати от три от великаните обикновено остава незабелязана от разхождащите се в парка. Сега те спират пред тях, вдигат поглед към стволовете и разбират, че те са много високи, цели 40 метра. „Тези явори са истински феномен и творбите на Жан Жулиен успяха да привлекат вниманието към тях“, споделят служители на парка.

Жан Жулиен е роден в Шоле, Франция, през 1983 г., но израства в Нант. Учи графичен дизайн в Кемпер, след което заминава  в Лондон и продължава образованието си в Royal College of Art.

През 2015 г той е един от първите, които реагират в социалните мрежи на атентатите в Париж. Неговата рисунка, комбинираща Айфеловата кула и знака на мира става известна в цял свят.

Жан Жулиен издава комикси, работи върху реклами, рисува, прави изложби. Характерният му стил го откроява в света на графичния дизайн.

 

 

Специални издания