ИНТЕРИОР

Спокойствие в гората

 

Светлина и простор в реновирана канадска къща

Калина Константинова, проект Ален Карл, снимки Рафаел Тибодо

Къщата на площ 225 кв.м, строена през 1960 година, се намира в град  Сен-Совюр, Квебек, Канада.


Въпреки много лошото й първоначално състояние, новите собственици решили да не я разрушават, а да я реновират и модернизират. Основните проблеми били изолационни и структурни, а разпределението на пространството било нефункционално.


Входът към къщата бил през първото ниво, като до него се достигало с висока дървена стълба. В новия проект тя е премахната, входът е много по-практичен и вече не е на приземното ниво. Фасадата е изцяло подновена, дограмата модернизирана. Основна реконструкция претърпява и покривът, който преди изглеждал много по-традиционно, докато сега е с подчертано съвременно излъчване.


В интериора оригиналните елементи като високата каменна стена и металния парапет с богата декорация са запазени в тяхната цялост и възстановени в контекста на по-съвременното обзавеждане. Премахнати са много от вътрешните стени.


Сега интериорът е много по-просторен и светъл. На първия етаж са разширени прозорците, за да се отвори още по-красива гледка към скалистия пейзаж.

Избраната цветова гама е светла и спокойна. В нея преобладава белият цвят, а синьото се появява като свеж акцент. Интериорът определено има скандинавско излъчване и хармонично се вписва в средата. 

Related Articles

ощенагоре