ИНТЕРИОР

Под един покрив

 

Как без разрушаване и дострояване една стара къща в Добрич се превръща в модерен дом

 
Антоанета Баева 
архитектура и интериор студио Funkt 
 

 

Вместо да я разрушат или достроят, новите собственици на тази къща от началото на XX вeк в центъра на Добрич я осъвременяват и превръщат в модерен дом. Основна цел на преустройството е да се разшири подпокривното пространство, за да се използва пълноценно.

Задачата е предизвикателство, тъй като сградата е „на калкан” с друга къща и споделя с нея едното било на покрива. Студио Funkt  подхождат нестандартно към задачата - правят покрива двускатен, повдигат билото му само на места, като се запазва контактът с другата къща, отварят нови големи прозорци. Така се обособява просторно и добре осветено подпокривно пространство, в което дори е оформено полуниво. Покривната конструкция е видима и отвътре, като интериорът отлично кореспондира с това решение.

 
 

С добавените стрехи, дървени елементи и нови прозорци с изработена по детайл дограма, къщата добива изцяло нова визия и пропорции. Отзад сградата също променя облика си, като първото ниво е отворено с прозорци до пода към голяма тераса. На партерния етаж е разположена дневната и зоната за родителите, като благодарение на новото архитектурно решение възрастните  и децата имат обособено лично пространство.  

 
 

В обзавеждането е използвано много дърво и почти всички решения са custom-made. Студио Funkt отново успяват да съчетаят модерен изчистен дизайн с елементи, които напомнят близкото минало, като впечатлява логичната свързаност на елементите. В изработката на мебелите по техен проект ясно личи  стремежът към максимална практичност и вниманието към детайла.  

Съвременният комфорт на обитаване е подобрен и със системата за отопление, която е с термопомпа и осигурява висока енергийна ефективност на дома. 

 
 

Дневната зона е обобщена, като е премахната стената към кухнята. Интересна е двустранната етажерка тип пачуърк по проект на Funkt. 

 
 
 
Цялото подпокривно пространство е превърнато в зона за децата, която прилича на мини дървена къщичка с второ полуниво. Тук са обособени две спални, баня и дори малък  „хол”.  Отворени са и покривни прозорци за повече светлина. Кръглите метални осветителни тела, откупени от стар местен хотел, са интересни с асоциацията със соцестетиката. Нестандартното постранство веднага се превръща в любимо място на всички деца от квартала. 
 
 
 

 

Related Articles

ощенагоре