ИНТЕРИОР

На стръмен терен

 

Зашеметяващи гледки от къща в минималистичен дух, перфектно вписана в хълмовете над Лос Анджелис 
 
архитектура и интериор Люба и Владимир Томалевски, L+V architects Inc
 
«На това място е невъзможно да се строи!» Това били първите думи на инвеститора при огледа на терена, разположен настръмен склон над Лос Анджелис. Архитектурно студио «Томалевски» обаче имат опит с подобни предизвикателства и успяват перфектно да овладеят даденостите и да създадат модерна, ефектна и функционална къща.  
Дизайнът на Harold Way Residence е обвързан с   ограниченията на терена, строгите стандарти за строителство в хълмистия район на Лос Анджелис и невероятната гледка, която предлага мястото.  
 
Предизвикателство е да се постигне максимален обем на сградата, като се следват нормативите за застрояване. 
 
 
Сред основните изисквания било да се запази интимността на пространството в предната част на къщата, обърната към тясна улица, и в същото време сградата да се отвори към невероятната гледка. Солидната входна врата, един прозорец към кухнята и прозорците - коридори под покрива на къщата са единствените пробиви в предната фасада.
 
В архитектурата се залага на един опростен едър обем с ясно обособен и отделен визуално покрив, който  „плува” над стъклените стени и подчертава прозорците на горното ниво. Големи панорамни плъзгащи се стъклени стени размиват границата интериор-екстериор и позволяват гледката да се улови във всички посоки. 
 
Цялата фасада е облицована със синтетичен дървен сайдинг, разчупен от вертикални каменни елементи, с което се създава усещане за динамика и се загатват зоните в къщата. Дървесината и камъкът продължават вътре и така се постига единство във визията на архитектурата и интериора. Минималистичният дизайн на фасадата преминава в динамичното отворено пространство на дневната зона. 
 
 
Планът на разпределението е подчинен на сложния наклонен терен – на нивото на улицата са барбекю с открито място за  хранене, СПА зона, дневна, трапезария и кухня,  долните два етажа съдържат основната спалня и три спални за гости, още по-ниско е семейно студио с кухненски бокс и винарна. Всички стаи се радват на прекрасната гледка към Лос Анджелис.
 
Оформлението на външните пространства е в хармония с минималистичната архитектура. Екстериорът е създаден с естествени материали, настилките са от бамбук, а в градината са разпръснати толерантни към климата растения, заобиколени от камъни. Целият обект въздейства като хармонично цяло и впечатлява с елегантност и перфектно вписване в средата. 
 
  
Целият материал в брой септември/2018
 
 

Related Articles

ощенагоре