ARCHDIGEST

Дом за музиката

 

Канадският национален музикален център отскоро се помещава в нова впечатляваща сграда в Калгари 




текст: Калина Константинова, проект: студио Allied Works Architecture

Студио Bell е името на новото пространство, в което отскоро се премести Националният музикален център на Канада. Сградата в източната част на Калгари се простира на 160 000 кв.м и е проектирана от архитектурното студио Allied Works Architecture (AWA). Представлява съвкупност от девет взаимносвързани кули, в които се помещават концертни зали, звукозаписни студия, изложбени пространства, зали с интерактивни образователни програми, резиденции за артисти и музиканти. Студио Bell е място, което има амбиция да отрази цялото разнообразие на музикалната култура на Канада, както и да се превърне в една от най-важните културни институции в страната.


Центърът посреща посетителите в основната си кула, която е на пет нива. Интериорът й е изключително впечатляващ, с много раздвижен и разчупен план. Пространството е монументално и внушително и в него е създадено интересно преплитане на обеми и перспективи. Голямата концертна зала с 300 места на първото ниво може да бъде затворена или отворена към цялото пространство.



Две разчупени спираловидни стълбища обслужват всички етажи и позволяват достъп до останалите сгради. Интерактивни временни изложби могат да се видят на всяко едно от нивата. Студиото показва и колекция от 2000 музикални инструмента, предмети и сувенири.
 
 
 

Related Articles

ощенагоре