Зелена баня

 Да, можем да пестим природни ресурси и с новите продукти това става все по-лесно

Текст Антоанета Баева

Устойчивото развитие не е тренд, то е абсолютна необходимост и светът на банята е част от този процес. От няколко години лидерите в бранша активно застават зад множество екологични инициативи, въвеждат нови технологии за пестене на вода, електричество и суровини, повеждат зелени PR кампании.

Смесителите
С новите термостатични смесители желаните дебит и температура се постигат за по-малко от 3 секунди и се поддържат постоянни. По този начин се спестява време, вода и енергия. Едноръкохватковите смесителни батерии, оборудвани с керамична глава, имат вградено приспособление за икономичен разход на вода и при използване на “клик” системата икономията може да стигне 50%. Аерирането на водата с вкарване на въздух в струята също е начин за икономия на ресурси – по този начин с по-малко вода се създава усещане за много по-голям дебит.

За обществени обекти най-подходящи са смесителите с фотоклетка. При тях водата се включва при поставяне на ръката под чучура и спира автоматично секунди след края на действието.
И още нещо – смесителите вече не капят. Благодарение на прецизните затварящи механизми те осигуряват по-добро управление на водния поток и не позволяват разхищение.

Душовете

Повечето съвременни модели имат опция за смесване на водата с въздух. Това става с помощта на аератор, който допълнително обогатява водната струя с въздух в душ- главата, като по този начин увеличава обема й за сметка на количеството. Най-сигурният начин за пестене на вода под душа обаче е монтиране на термостат при смесителя, като така за секунди се постига желаната температура.

WC

Най-голямото разточителство в банята е тоалетното казанче. Най-старите модели изразходваха от 13 до 20 литра само при едно пускане. Производителите обаче отдавна се борят с този недостатък. Начините за справяне с проблема са най-различни. Някои фирми използват вакуумни клапи или допълнително нагнетявяване на налягането, а други – специфичен дизайн и конструкция, която осигурява висока скорост на оттичане на водата и доброто измиване на цялата тоалетна чиния. Механизмът за двустепенно промиване дава възможност за пестеливо използване на водата, като новите моноблок системи са оборудвани с тоалетно казанче с възможност за измиване дори само с 2,5 литра. И най-важното – намаленият разход  не оказва влияние на хигиената.

Бойлерът
Най-големият консуматор на електричество в банята е бойлерът. Класическите модели са енергоспестяващи и се разработват с двойна топлоизолация от пенополиуретан с дебелина 8 см и нагреватели, позволяващи икономия до 1.5 kW/h за денонощие. Удачен вариант са и проточните бойлери, които осигуряват точното количество вода с подходяща температура. При тази технология  няма топлозагуби, тъй като водонагряването става мигновено.

В съвременната баня намират място различни съоръжения за СПА процедури, хидромасажни вани, парни кабини и сауни. При избора им е от значение да се обърне внимание на тяхната енергийна ефективност и затова е препоръчително да се купуват от световни производители, които разработват енергоспестяващи продукти.


Целият материал в бр. август/2012

 

Специални издания