Топвъпроси за… за вградените уреди

Котлонът – според скоростта
многофункционалност и лесно почистване за фурната

Сабина Василева

Решили сте да придадете изцяло нов облик на кухнята! Заложете  на уредите за вграждане. Те елегантно се вписват в мебелния корпус заради модерната си визия и свободата на монтажа. Вградените фурни и котлони вече не трябва да са в комплект, както беше досега при печките. Сега котлоните могат да са над шкафа с посудата, върху барплота или в кухненския остров, а пък фурната… тя може дори да се монтира на страницата на гардероба… Със сигурност и сами ще откриете още ред предимства на вградените кухни и котлони, само че първо  трябва да си изберете модел. А това не е лесно. Пазарът предлага богато разнообразие от марки, всяка от които претендира, че е най-добрата. Кой е най-важният критерий – класът, техническите характеристики, екстрите…? Зададохме няколко основни според нас въпроса на консултантите в специализираните магазини и ето какво ни отговориха те.

Кой плот е най-добър?
Има плотове с електрически, с газови котлони и плотове от  керамика. Моделите с обикновени електрически котлони се купуват все по-рядко, защото са най-бавни. Най-търсени са керамичните плотове. Те са много бързи. Най-скоростните индукционни модели загряват само за 2 секунди и наистина пестят енергия и време. Не се ли чупят лесно? Съвсем не, категорични са специалистите. Материалът за керамичните плотове вече е толкова усъвършенстван, че реално с днешна дата той е максимално издръжлив, най-сигурен и най-лесен за поддръжка. И все пак не го заливайте със студена вода, съветват препатили.

ДВЕ
Как да се управлява плотът?
Има два вида управление – механично и сензорно. Моделите с електроника са много по-удобни в сравнение с тези с механика. Управляват се лесно, само с докосване. Разполагат с електронен таймер, който може да настройва всяка от зоните за различно време. При марки като AEG, Candy, Ariston, Bosch, Siemens има защита, така че ако нещо изкипи или загори, плочата веднага се изключва. Плотът със сензорно управление е и по-лесен за почистване и поддръжка.

С колко зони да е плотът?

Какви са новите екстри?

Какво прави съвременната вградена фурна?

Кои са най-красивите модели?

повече имформация брой 10, страница 134-136

Специални издания