Топвъпроси за… климатика

Инверторните модели са оправдана инвестиция

Климатикът не е излишна екстра за нашата географска ширина, особено като се имат предвид аномалиите във времето напоследък. Модерните климатици са елегантни, безшумни, бързо променят температурите, икономични са и не вредят на здравето. Съвременните уреди предлагат атрактивната възможност две в едно (служат за охлаждане и за отопление) и могат да бъдат много икономични, ако изберете подходящата марка и мощност. Бързото достигане на желаната температура е друго предимство, с което този електроуред печели почитатели. Специалистите твърдят, че отопляването с климатик е между 30-70% по-икономично в сравнение с това с електрически нагреватели.

Какви видове климатици се предлагат?
Според начина си на работа климатиците, които ще намерите на пазара, са два вида: обикновени и инверторни. От своя страна инверторните климатици са дигитални и супердигитални, като при втория вид допълнително се спестява електричество. От друга страна, климатиците като цяло се делят на сплитови и мултисплитови. Климатиците сплит система се състоят от едно външно и едно вътрешно тяло, а при мултисплит системата освен външно тяло има две или повече вътрешни тела, като така може да се обслужват няколко помещения. Климатиците клас А са най-икономични като разход на електроенергия. В специализираните магазини (Technopolis, “Денси”, “Зора”) ще намерите и колонен тип климатици (големи вътрешни тела, които не са окачени, а стоящи – за помещения над 180 кубика), както и подово-таванен тип. За по-големи помещения и за по-професионална климатизация консултантите освен колонен тип препоръчват като вариант и касетъчен климатик. Някои марки (Carrier) предлагат мобилен тип климатик, чието предимство е това, че може да се пренася от една стая в друга, стига тя да има отдушник.

Кои са по-важните предимства на инверторните климатици?
Инверторните климатици, макар да са два пъти по-скъпи от обикновените, са предпочитани. Според специалистите причина за това е, че инверторните модели са 30% по-икономични, което оправдава началната инвестиция.
Този вид климатици работят с мотор, който сам променя оборотите на компресора и поддържа зададената му температура. Докато обикновеният климатик достига определена температура, изключва се, след което пак се задейства, като междувременно се получава голям разход на енергия. Обикновените климатици свалят външната  температура  с 5 до 7 градуса, а инверторните  – с 15-20 градуса.
 

От кои технически характеристики на климатиците трябва да се интересувате?

Преди да се спрете на някоя марка и модел климатик, трябва правилно да оразмерите съответното помещение, тъй като мощността отговаря за определена кубатура. Ако например стаята е сто кубика, нужен ви е климатик 5kW (оразмерява се по 50W на кубик). На второ място желателно е за по-голяма икономичност да изберете климатик с по-висок коефициент (например 5) на трансформация охлаждане/отопление. Питайте и за гаранционния срок – сериозните марки дават две или три години. Поинтересувайте се дали предният панел е удобен за отделяне и почистване. И още един съвет: ако изберете климатик с прахов филтър (намира се под капака на вътрешното тяло), веднъж на две седмици го измивайте и подсушавайте, преди да го поставите отново.

Кои са по-важните екстри при климатиците?
Добре е климатикът да има bio филтър за пречистване на въздуха. Ако е налице замърсяване, специален детектор сигнализира за това (Panasonic). Както се знае, климатикът изсушава въздуха, затова някои модели имат функция “меко изсушаване на въздуха”. Sharp, Panasonic предлагат климатици с антиалергичен филтър, който унищожава бактериите и озонира въздуха в помещението. От значение е и нивото на шума, което при различните марки и модели варира от 21 до 48 децибела (с по-ниско ниво са модели на Crown, Midea). Ценна екстра е sleep режимът – ако токът спре, климатикът автоматично се рестартира, когато електрическото захранване се възстанови. Повечето модели имат таймер за включване/изключване, както и дистанционно управление.


Какви са предложенията по отношение на дизайна?

Марки като LG предлагат дизайнерски изпълнения, така че клиентът може да избере не само функционален климатик за дома си, но и такъв, който ще се впише в съответното интериорно решение. Нещо повече – серията Art Cool предоставя възможност предният панел на климатика да се използва като рамка за картина. Подходящ за модерния интериор може да бъде тънкият огледален климатик в пастелни тонове и мек блясък. Разнообразие от цветове – синьо, жълто, червено, сребристо, и огледални повърхности предлагат и други марки. Особено харесвани за малки пространства са моделите на Haier с овален аеродинамичен дизайн.

повече имформация брой 07, страница 154-156

Специални издания