Топвъпроси… за икономичното отопление

Елена Чорбаджийска

Новите модели камини могат да бъдат съвременен начин за икономично отопление. Коефициентът им на полезно действие зависи от класа, марката и горивото. Максималната му стойност е около 80%. Тези, които могат да бъдат използвани за отопление, са горивни камери с водна риза или топъл въздух и най-новата разработка в областта – биокамините. Процесът на  горенето с пелети може да е автоматизиран (например при камините Piazzetta с водна риза).  Програмира се интензивността на пламъка, разхода на пелети и желаната температура. Стъклото се сваля с дистанционно управление, а горивният процес за седмицата може да се  управлява  чрез мобилен телефон.

Камините, които са на въздух, затоплят помещението значително по-бързоq като го отвеждат през  тръби, инсталирани в стените или пода и завършващи с решетки. Биокамините не се нуждаят от комин, защото при тях консумативът е биоетанол (етилов алкохол с чистота мин. 96%) и съответно няма дим. Отдават 100 % директно топлината от огъня в помещението, като за приблизително 15 мин 20 кв. м може да се затоплят до 25 градуса. Трябва да се има предвид, че биокамините изискват добра вентилация.

При радиаторите новост е технологията Dynamic Boost Effect, разработена от белгийската фирма Jaga. Спестяват до 25% от сметката за електричество. Времето за нагряване на топлообменника е по-кратко, излъчването е по-бързо и по-ефективно. LowH2O топлообменникът е ново поколение и съдържа едва една десета  от водосъдържанието на обикновените радиатори. Чрез микропроцесор се настройва  желаната температура и оттук нататък радиаторът се саморегулира. Този тип радиатор реагира три пъти по-бързо на температурните промени в помещението и по този начин температурата винаги остава на зададената граница.

Последните модели впечатляват и с дизайн. Така например новият радиатор Knockonwood е изцяло изработен от натурално дърво.

Инверторните климатици могат да бъдат добър вариант за отопление. При тях чрез контрол на оборотите на компресора се променя количеството отдадена или отнета топлина. При най-новите модели отличните енергоспестяващи показатели са резултат на инверторната технология от последно поколение, която регулира скоростта на компресора до най-ефективното енергийно ниво.
Новост са полифункционалните уреди като Clima Canal, които съчетават климатизация, отопление и вентилация в едно. Той е предварително сглобен  и подходящ  за вграждане в под, стени, гардероби и шкафове. Декоративна решетка го интегрира красиво в интериора.

Панелните електрически конвектори са сравнително нов отоплителен уред за българския пазар. Изключително ефективни, при тях консумираната електрическа енергия се отдава 100%. Загряват бързо помещението и запазват свежестта на въздуха. Снабдени са с терморегулатор. Специалната им конструкция позволява до 30% по-бърз топлообмен, което ги прави много икономични. Ниската температура на корпуса е безопасна при допир от деца и позволява окачване върху всякакъв вид стенни облицовки. Предлагат се и влагоустойчиви модели, подходящи за баня (Adax и Tesy). С модерния си и компактен дизайн те не отнемат място и  допълват елегантно  интериора.

Инфрачервените (лъчисти) отоплителни уреди генерират топлина от неметални въглеводородни проводници и я излъчват през закален стъклен панел. Инфрачервените лъчи топлят, без да предизвикват движение на въздуха и по този начин няма почти никаква енергийна загуба. Имат нисък енергиен разход. Възможността за монтиране на термостат ги прави още по-икономични.

Целият материал в бр. 12/2010

 

Специални издания