Тенденции в банята 2015

Чисти линии, мек геометричен дизайн, икономия и лесна поддръжка 
 
Катя Атанасова, консултант Идеал Стандарт
 
 
 
Банята – дължим й особено внимание, тъй като тук започваме и свършваме деня, тук почиваме и се освежаваме. Ако сте взели важното решение да реновирате интериора на това помещение, имате възможност да я обзаведете според последните тенденции. 
 
Стил и форма
Водеща и през 2015 година е тенденцията за чистота на линиите в решенията за баня. Актуален е мекият геометричен дизайн, който се комбинира успешно с много и различни колекции смесители, керамични продукти и мебели. На мода са тънките и елегантни форми на смесителите, тънък борд за мивки, тънки седалки, тънки поддушови корита. 
 
Екологичност и безопасност
Еколинията в банята е трайна танденция и дори задължително изискване.  Тя е заложена в няколко направления – водна и енергийна ефективност, хигиена.
Новост са тоалетните без ринг, които са по-лесни за почистване почти без никакъв разход за почистващи препарати, като измиването е оптимизирано, без пръскане извън тоалетната чиния. 
При смесителите се залага на водо- и енегргоспестяващи характеристики като ограничител на дебит, Click технология, студен старт. 
Безопасността при употреба навлиза все повече като фактор в продуктите за баня. В смесителите тя е гарантирана с ограничители на топлата вода и  термостатни затварящи механизми.
 
 
Високо ниво на хигиена и лесна поддръжка
През последните няколко години се забелязва тенденция към търсене на продукти, които лесно се монтират и поддържат. Това се постига с гладки обтекаеми форми без излишни детайли и отвори. Конзолните тоалетни чинии са със скрито присъединяване. Същата възможност има и при смесителите със скрити холендрови гайки и вградените смесители. Тоалетните без ринг са предпоставка за по-добра хигиена и почти нулев шанс за развитие на бактерии. 

Ергономия и комфорт 
Тенденцията за оптимизиране на пространството в банята и за подобрена ергономичност на продуктите е трайно заложена в новите колекции. При смесителите отличителни характеристики са висок чучур, аератор с подвижна решетка за пренастройка ъгъла на струята, свободновъртящо се рамо при душ-системите. 
При керамичните изделия и мебелите посоката е компактност и скъсена проекция, подходяща и за много малките пространства в съвременната баня. Ново проектиране и нови модели сифони осигуряват повече полезно пространство в шкафа под мивката, а с разделителите за чекмеджета мястото се използва максимално и всичко е перфектно подредено. Допълнителен комфорт създават седалките с плавно падане и мебелите с плавно затваряне и отваряне.
 
Технологиите  
Едно от модерните направления в дизайна за баня е навлизането на високите технологии. Този ултрамодерен стил се проявява чрез дигитализация в мебелите за баня и  нововъдения като LED осветление, система против конденз за огледалата, вградена Bluetooth система.
 
Целият материал в брой февруари/2015
 

Специални издания