Тандемът смесител и мивка

Катя Атанасова 
 
 
 
Мивката – с нея започва и завършва денят. Тя допълва дизайна на банята и е особено важна за нейната функционалност. 
 
Керамика се е развила до нивото на суперматериал благодарение на многобройните изследвания и разработки. Новите модели са устойчиви на екстремни температури,  не се драскат, не задържат замърсяване, лесно се почистват. Дизайнът е почти неограничен. Новите предложения са не само във вечното бяло, но и в актуални цветове като черно, графит, червено… има възможности за оцветяване на фаянсовите мивки по каталог. 
 
Керамиката и фаянсът отдавна не са единствен избор. Мивките може да са от технически камък – композитен, здрав материал на базата на естествени частици, като особено популярен у нас е полимраморът. Естественият камък (гранит, мрамор, травертин, оникс и други) внася  лукс и индивидуалност в банята, но е значително по-скъп. Корианът е друга съвременна алтернатива, която съчетава естествени минерали и акрилни полимери, като се отличава с изключителни качества – здравина, хигиеничност, лесно формоване и богата цветова палитра. Предлагат се и по-екзотични модели: мивките от стъкло са с изящни форми и придават на банята ефирна пластичност, а тези от стомана са подходящи за индустриалната стилистика. Последните модели мивки са изчистени, с изтънен профил. Те може да са в елегантни, органични форми или пък в строга геометрия. Най-добрите продукти са с достатъчно площ, но в същото време така проектирани, че икономисват място.   
 
Смесителят все по-често се разглежда като неразделна част от мивката като дизайн и функционалност. Производителите обръщат особено внимание на възможностите за икономия на вода. С новите термостатични смесители  желаните дебит и температура се постигат за по-малко от 3 секунди и се поддържат постоянни. Едноръкохватковите батерии, оборудвани с керамична глава, имат вградено приспособление за икономичен разход и при използване на “клик” системата икономията може да стигне 50%.  Керамичната глава има вградено приспособление и за ограничаване на температурния диапазон, което я прави безопасна при употреба от деца.Аерирането на водата с вкарване на въздух в струята също е начин за икономия на ресурси – по този начин с по-малко вода се създава усещане за по-голям дебит. 
 
И още нещо – смесителите вече не капят – прецизните затварящи механизми не позволяват разхищение. Новите смесителни батерии са с оптимизирани размери, които позволяват изработването на пo-фин и строен корпус. И тук, както при мивките, има модели с по-меки, заоблени форми или с по-строги, четвъртити линии. Предлагат се интересни решения, с които водата напомня водопад или дъжд. Вградено светодиодно осветление информира за температурата на водата.  
 
 
 
 
Изборът на мивка и смесител от една серия  е естетично решение, с което линиите и обемите на продуктите ще са в пълна хармония и така банята ще получи завършена концепция. 
 
Целият материал в брой септември 2014 
 
 

Специални издания