Проект iPhani

Минималистични линии и семпли вградени решения в преустройството на малък столичен апартамент 
 
снимки студио Мархитекти и Светослав Караджов 
проект архитектурно студио „Мархитекти” www.marchitects.org
текст „Наш дом” 
 
Характеристиките на този проект са събрани символично в неговото име –  iPhani. В  стилистиката на апартамената се долавя личността на собственичката Фани  – естет със слабост към модата и технологичната, рационална iPhone култура. Жилището е решено в духа на модерния градски лайфстайл, изчистено от всичко излишно, но богато с функционалност и неочаквани находчиви решения. Студио „Мархитекти” създават стегната и лаконична визия, издържана във всеки детайл и въздействаща с играта на геометрия, текстури и  контрасти. 
 
 
 
Това е втори съвместен проект на собственичката с архитектите, след бутик за собствена модна линия. Партньорството осигурява свобода на действие и пълно доверие, които са от съществена важност за успешната реализация на един интериор. 
 
Първоначалната идея е стандартна – с определен бюджет да се реновират наличните помещения – антре, баня, дневна с трапезария, кухня и спалня. Апартаментът е разположен в нова сграда в кв. „Витоша” и върви с характерните недостатъци на новото строителство. Основните проблеми: разточителен Г-образен коридор (водещ към дневната в дъното на жилището),  неудобна и малка баня, възможност за допълнителна втора спалня, предопределят и последвалите решения. 
 
Конфигурацията на пространството е променена буквално на 180 градуса. 
Двустайното жилище с площ 71 кв. м е изцяло прередено:  Разменени са местата на дневната и спалнята, а коридорът става част от входната зона към общото дневно пространство. Обособява се и самостоятелна кухня с трапезария и се осигурява възможност за отделяне на втора спалня от дневната чрез скрита плъзгаща стена. Механизмът на плъзгане е вграден в окачения таван, каквато е и цялостната концепция на основното осветление.
 
 
 
Малкото жилищно пространство изисква минималистични линии и семпли вградени решения, каквото е в случая и цялостното обзавеждане по проект. Основните цветове на настилки, облицовки, мебели и текстил са неутрални топли нюанси на бяло и сиво. Светлите мебелни обеми са в боядисан MDF с гладък финиш, а тъмните – с фактурна шагрен обработка. Цветните акценти в интериора са решени в синьо, а богатите тонове на естествения орех се появяват във всяко помещение.
 
Усещането за по-голяма площ и повече светлина е постигнато и с визуално свързаните пространства чрез матирани или тонирани стъклени прегради, с възможност за пълно затваряне с плътни блекаут щори. 
 
Целият материал в брой октомври/ 2015
 

Специални издания