Необяснимата лекота на нещата

Red Brick Art Museum в Пекин показва най-голямата изложба на датския артист Олафур Елиасон

Ивайло Харалампиев

Когато човек влезе в Red Brick Art Museum в Пекин, се озовава в подобие на лабиринт от широкоформатни инсталации и скулптури, които постоянно „променят“ реалността. The Blind Pavilion например се състои от две концентрични стоманени структури с панели от прозрачно и черно стъкло. Когато зрителят застане в средата, конфигурацията на черните стъкла възпрепятства гледката навън и павилионът „ослепява“.
 
 
 
The Unspeakable Openness of Things (до 12 август) е една от най-големите изложби на датския артист Олафур Елиасон, известен с творчеството си на границата между изкуството, научния експеримент и метафизичните търсения. Всяко пространство е посветено на конкретен естествен феномен като светлина, мъгла, вода, геометрия, движение. „Когато зрителите се потопят в приключението от наука и технологии, творбите подсилват техните възприятия и съзнание“, казват от музея. Артистът цели точно това – експериментиране с възприемането на светлината и движението, както и с взаимодействието между творбите, зрителите и пространството.
 
 
Елиасон е известен именно с мащабните си проекти, които търсят директно общуване с публиката. В творчеството си чрез фотография, скулптура, рисунки, видео, както и големи проекти за обществени и частни институции той фокусира върху философското тълкуване на реалността. Интересът към творчеството му през последните години продължава да расте. Роден в Копенхаген 1967, Олафур Елиасон учи в Кралската академия на изкуствата. Живее и работи между Копенхаген и Берлин, където през 1995г. създава Studio Olafur Eliasson – творчески център с над сто архитекти, историци на изкуството, дизайнери, техници, готвачи и административен персонал. Сред проектите му е Institut für Raumexperimente (Институт за пространствено експериментиране) – новаторски метод за обучение в областта на изкуствата. През 2014 отваря в Берлин заедно с архитекта Себастиан Бехман Other Spaces с фокус върху експериментални и междудисциплинарни проекти.
 

Специални издания