Масата визитка: Интригуващи първи стъпки в дизайна на Цветан Петков

Открихме Цветан Петков по време на търга на Асоциацията на интериорните дизайнери (АИДБ), в който той участваше с прототип на маса. Харесахме масата и разбрахме, че Цветан има проект и за още един сходен продукт. Младият дизайнер минава дълъг и разнообразен път, който логично го отвежда на интересно място – някъде между експеримента и опитността. Започва да учи в Минно-геоложкия университет, но докато следва, работи в мебелен цех. Работата му харесва, прекъсва учението и продължава в различни мебелни фирми в София, където придобива ценен практически опит за всички етапи – от идеята, скиците, проекта, през изработката (прахта и стърготините) до монтажа и финалните щрихи. Неочаквана възможност го изпраща в САЩ, където работи в същата сфера. След като се връща, създава собствена фирма за мебели. Оттогава е всичко – дизайнер, проектант, хамалин, монтажник… Работи по малки интериорни проекти и заведения. Решението да учи интериорен дизайн идва естествено.

Миналата година участва в workshop Table и в проектиране на интериора на новия търговски център в Банско, и двете инициативи на АИДБ. Харесва изчистените форми, естествените материали, пастелните тонове. Търси въздействие чрез форми и сенки, не толкова чрез цветове. Обича дървото с неговите текстура, аромат и присъствие.

       

Проектът за ниската маса идва почти случайно – от една визитка, сгъната по диагонал. Високата маса пък се получава, след като диагоналът е срязан и двата триъгълника са завъртяни. Цветан моделира няколко варианта, докато стига до окончателните форми.

Последната крачка е материалното реализиране на идеята. Казва, че включването му в Асоциацията на дизайнерите му донесло най-важното – „усещане за общност”.
 

Специални издания