Лука Никето: Дизайнери и архитекти трябва да работят повече заедно и да се конкурират по-малко

интервю: Благослава Банчева

Лука Никето е представител на младото поколение италиански продуктови дизайнери. Носител е на множество награди за дизайн, работи за брандове като Casamania, Cassina, De Padova, Established&Sons, Foscarini, Moroso, Offecct, Tacchini и много други. Професионалната си кариера започва през 1999 г., като проектира продукти от муранско стъкло за Salviati. През 2006 г. основава собствената си компания Nichetto&Partners, а няколко години по-късно открива офис и в Швеция. В момента живее и работи във Венеция и Стокхолм. По думите на самия Лука близкият контакт със скандинавския дизайн оказват положителен ефект върху творческия му почерк. Със сигурност в бъдеще можем да очакваме още стойностни разработки от него, защото той е любопитен, позитивен, не се страхува да поема рискове, да експериментира и да гледа света през очите на другите. В броя представяме първия му архитектурен проект – шоурум на китайската компания Tales в Пекин.
 
Градите кариера в трудно време. Как оценявате това – като лош късмет или възможност? Определено като възможност!
Трудното време те кара да работиш още по-упорито, за да достигнеш целите си. Когато ги постигнеш обаче, се чувстваш по-силен и познаваш много по-добре собствените си способности.

Каква е личната ви мисия?
Да създавам висококачествени продукти и интериори, с които хората могат да се свържат емоционално.


Павилионът Tales

В коя област на дизайна се чувствате най-комфортно?
Няма област, в която да се чувствам по-уверен, отколкото в друга. Проектирам мебели и продукти повече от 10 години. За това време научих много неща, но разбира се, винаги има накъде още да се развивам. Най-новият ми реализиран проект – павилионът Tales, който всъщност е първият ми архитектурен и интериорен проект, ми даде възможност да навляза в една нова сфера на дизайна. Това беше прекрасно преживяване и ще продължа в тази посока паралелно с разработването на нови продукти.

NICHETTO=NENDO

Съвместният ви проект с Оки Сато е много интересен социален и културен експеримент. Разкажете повече за него.
Всичко започна през декември 2012 г., когато с Оки се видяхме на кафе в Стокхолм. Говорихме си за дизайна и сътрудничеството между дизайнери от миналото – като например Еторе Сотсат и Широ Курамата. Шегувахме се, че сега е дошло нашето време. Искахме обаче да проектираме заедно, за да подчертаем взаимното уважение и афинитет към дизайна, а не просто да направим съвместна изложба на продукти, които всеки от нас е проектирал сам. През празниците Оки беше намерил информация за творчески процес в японската култура, при който един човек композира първите три реда (kami no ku) на кратко стихотворение, известно като „танка”, а след това ги изпраща на втори човек, който композира двете финални строфи (shimo no ku). Именно този процес вдъхнови съвместната ни работа. Оки ми изпращаше идеи, които аз доразвивах, и обратното. Всичко това ни отне само няколко дни. Всеки приемаше работата на другия безрезервно. А резултатът беше седем съвместно проектирани, съвместно обмислени продукта и едно голямо приятелство.
 

Предвиждате ли подобен проект с друг дизайнер?
За момента не, но вярвам, че дизайнери и архитекти трябва да работят повече заедно и да се конкурират по-малко.

Какво ви предстои в личен и професионален план?
Работя върху нови проекти съвместно с италиански и международни компании, като паралелно разработвам продукти за мои клиенти.

 
 

Специални издания