Камък и метал

Пълно преобразяване на къща от 60-те години в Каварна

 

Архитектура и интериор Борисов&Борисов архитекти

Снимки Александър Новоселски 

Историята на този  интересен  проект започва със стара къща в центъра на Каварна – еднаква с другите едноетажни сгради тип „пищов“, появили се през 60-те по почина „самстрой“, създадени с трудно намерени евтини материали, без проекти, с трескавия ентусиазъм на социалистическия човек да строи като за поколения напред.
Къщата е едноетажна, с неподходящо за днешните  разбирания разпределение- тесни и ниски преходни стаи с малък сутерен, многоскатен керемиден покрив с неизползваем таван.  Ако минеш покрай нея, няма да и обърнеш внимание, нито ще запомниш нещо, с изключение на едно кръгло прозорче на южната фасада,  появило се като едва забележимо намигане и плах опит за нещо индивидуално.
С новия проект цялостно се преобразяват плановата схема, покривът и фасадите. Оформен е  нов вътрешен обем през две нива с открита към него галерия, ползвана за игра, за офис и за сън – едно максимално отворено пространство по хоризонтала и вертикала. Интериорната визия на покрива, оформена по естествен начин от носещата структура на дървената конструкция, е въздействащ акцент в дизайна на дома.
И нищо, че е на морето и че е вила – къщата е с различни лица към двете улици и с онази интровертност, която често се среща при къщите в малките градчета. Фасадите са разделени по хоризонтала на три – незабележим цокъл от мита мозайка, която „изтича” надолу и прелива в пътеките; бяло средно поле от мазилка; надзид с тъмнооцветено дърво, който прераства в дълбоки  стрехи. Единият скат продължава към верандата и я обгръща като едро тъмно крило. Едната каменна стена акцентира входа, а другата дава уютен гръб на верандата. Барбекюто от метал, създадено специално за мястото, е едно от най-интересните решения в проекта и е  с ключова роля за визията на верандата.
Интериорът  е създаден изцяло по детайл – проектирани са нови  вътрешни стълби,  парапети, маси, дивани, библиотеки, легла, осветителни тела. Използвани са много дърво, камък и състарено желязо. Забележителни са оригиналните хрумвания и находчивите решения на екипа на арх. Борисов. Всичко – от керемидите до последния най-дребен детайл, е прецизно обмислено и изработено от висококачествени материали.

 

Специални издания