Идеалната вана

Новите материали са по-леки и издръжливи
 

текст Калина Константинова

Ваната отдавна е излязла от границите на чисто практичната си функция. Тя играе със стиловете и формите, става все по-ергономична и техническите й характеристики се подобряват непрекъснато, за да осигури моменти на пълна релаксация в дома. Вградена, ъглова, свободностояща, хидромасажна, с възможност за ароматерапия, със светещи панели… изборът на модели е впечатляващ.

Материали

Производителите експериментират много с материалите. Разбира се, могат да се намерят и чугунени вани, но при тях има проблем с топлоотдаването, както и с трайността на покритието. Има и вани от стъкло, бетон, дърво, но те остават в сферата на артистичното и не са много практични.  Новите материали за вана са по-леки, поддържат се по-лесно, по-издръжливи са и запазват блясъка си по-дълго време. Най-разпространените и достъпни финансово са акрилните вани.  Дебелината на акрилния лист трябва да е не по-малка от 4 мм. Повърхността може да се надраска, но лесно се полира и възстановява блестящия си вид. Актуален съвременен синтетичен материал е корианът (Corian®). Той е приятен на допир, с покритие, което не се хлъзга и може да приеме всякаква форма. В началото е произвеждан само в бяло, но днес може да се намери в най-разнообразни цветове. Ако се надраска, се полира. Недостатъците му са, че цената му остава висока и тежестта му не позволява да бъде монтиран навсякъде. Съществува голямо разнообразие от други синтетични материали, които комбинират кварц, акрил, пластмаси, естествени минерали… Всички те гарантират  изключителна здравина на покритието и лесна поддръжка. Има и вани, които променят мекотата на покритието – то е твърдо в нормално състояние, но при допир с топла вода се омекотява и осигурява приятно усещане за кожата.
 

Начин на монтаж

В зависимост от големината на помещението и неговото разположение ваните могат да са свободностоящи – монтират се например в центъра на банята и се комбинират със свободностоящ смесител за вана от пода. Друга възможност е да са  вградени с панели – съвременните вани от акрил са комплектовани с панели, които се фиксират към ваната лесно и надеждно, благодарение на магнитна фиксираща система, като панелите могат да бъдат с фурнир, имитиращ дърво или друга декорация, а също така могат да изпълняват ролята на място за съхранение на козметика и вещи. Друг вариант е ваната да е вградена, със стенички от гипсофазер или тухлички, които се облицоват с плочки.

Смесителите

Те могат да бъдат монтирани на стената, към която ваната принадлежи, на борда на ваната или да са свободностоящи от пода. Желателно е да са комбинирани с ръчен душ. Могат да бъдат и вградени в стената. Тогава трябва да се използват вграден чучур, вграден горен душ (като опция),  коляно за шлаух и ръчен душ.  Вградените смесители  са добро решение от гледна точка на лесното почистване и естетика.
 

Още по-функционални

Освен стандартните могат да се намерят и вани за по-специфични изисквания, като например  с намалена височина (45 см)  за по-лесен достъп; с намален обем, за по-икономичен разход на вода, с по-голям обем за двама, както и такива, които комбинират вана и душ. 
 

Целият материал в бр. юли 2013

 

Специални издания