Хидрорелакс

Сред новостите при ваните е покритие, което омеква под въздействието на топлата вода
 
Катя Атанасова 
 
За да избегнете разочарование, преди да купите вана, внимателно измерете пространството, с което разполагате, и помислете как бихте искали да изглежда тя: да е вградена, с панел, свободностояща, с плот отстрани? 
 
 
Формата 
 
Ваните с правоъгълни форми са най-подходящи, когато имате малко пространство и много различни елементи в близост до ваната – те прилягат добре в ниша, но не се вписват във всяка ситуация, понякога е необходима асиметрична вана. От друга страна, елипсовидните вани са много красиви и предпочитани, но често се налага да бъдат иззидани, или да стоят свободно, което увеличава необходимото пространство в банята със средно 20 см във всяка посока.
Новите модели изглеждат като „отляти“, изработени от едно цяло парче материал, с елегантни и изчистени извивки. Актуални са свободностоящите вани. От няколко години сме в ренесанса на класическите вани на крачета – новото при тях са по-съвременните материали. Модерни са също ваните с правоъгълна форма, но със заоблени ръбове. Ново решение е ваната с вратичка в комбинация с душ за възрастни хора или хора със затруднено придвижване.
 
Размерът 
 
Размерът на ваната трябва да бъде съобразен с този, който ще я използва най-често. При хидромасажните вани размерът е от изключително значение за качеството на водната терапия. Има няколко неща, на които да обърнете внимание при избор: по-голямото не винаги е по-добро и евтината вана излиза повече накрая. Оценете възможността да сте с изпънати крака при седнало положение; проверете наклона на ваната – някои вани са единични (с наклон само от страната на главата), докато други предлагат двойно скосяване и така практическата площ е по-малка.
 
Материалите       
 
Материалите трябва да се подбират добре, за да може лесната поддръжка да продължи във времето. Ваните най-често са изработени от акрил, заради естествената му топлина, лесна поддръжка и здравина. Няколко от водещите италиански фабрики патентоваха материал, подобен на акрила, но с матова повърхност, по-приятна на допир.
Предлагат се също модели с повърхност от висококачествен акрил, а под него формата е от стоманен лист. Така се получава стабилен корпус и покритие, което задържа топлината.
Сред последните разработки е и комбинацията на акрил и кварцов пясък. Тези вани са по-тежки от акрилните, но са по-леки от чугунените и от полимербетонните. Благодарение на кварца тук няма нужда от армиране като при акрилните вани. Материалът запазва водата топла, а поради здравината на корпуса, стените могат да са абсолютно отвесни, което прави ваната по-широка в сравнение с акрилната със същите външни размери. 
Сред новостите са вани с иновативно полиестерно покритие, чиито стени омекват под въздействието на топлата вода, за максимален комфорт на тялото. С цел да се осигури безопасност срещу случайно подхлъзване, се предлага и покритие Ideal Grip като допълнителна опция в зоната на краката. 
Емайлираните чугунени вани, които се появяват в края на XIX век, все още се произвеждат, но новите модели са по-леки и с нов дизайн. От качеството на емайла зависи дълготрайността на продукта. Има модели с трислойно лаково покритие, което прави повърхността изключително гладка. 
За производство на вани днес се използват и така наречените композитни материали – полимери с добавени естествени пълнители. Полимербетонът например наподобява естествен камък. Най-разпространени са имитациите на малахит, оникс и мрамор. Ваните от този материал са трайни, устойчиви на външни въздействия, на петна и развитие на бактерии. 
Ваните от естествен камък са драматична добавка към банята, могат да се изпълнят от мрамор, оникс, гранит, стъкло, мед и други. Те са като произведения на изкуството, но изискват по-голям финансов ресурс, специфичен контекст и поддръжка.
 
Икономия
 
Добрите марки разработват интелигентни продукти, които пестят водата, без да лишават потребителя от удоволствие. Ограничението на разхода се осъществява чрез проектиране на вани с намален обем. Вместо обичайните 190 литра, съвременните вани се предлагат с обем дори 116 л. Това става възможно благодарение на стеснена зона в областта на  краката и ергономична форма в зоната на гърба.
Към голямото разнообразие модели в последните години се добавят нови варианти, като например ниска вана с височина 47см, вместо стандартните 57-62 см, която освен че е  по-лесна за прескачане е и по-икономична като обем. 
 
 
Хидромасажна система  
 
Можете да се замислите и за хидромасажна система – възможност за удоволствие и здраве у дома.Традиционните включват 6-8 джета и помпа. За да усетите ефекта от хидромасажа, е необходимо джетовете да са разположени стратегически във вътрешността на ваната и да могат да се персонализират като сила и посока на струята. Обърнете внимание, че хидромасажните системи трябва да разполагат с качествена дезинфекция и защита, тъй като част от водата остава в джетовете. Продуктите на водещите марки предлагат тръби под наклон, които оттичат излишната водат в канала, както и вградени системи за дезинфекция, които подсигуряват безпроблемна експлоатация. 
 
Целият материл в брой май/2014
 

Специални издания