Многоликият бетон

Неповторим и жив материал, който се вписва в различни стилове

 

Катя Асенова

 

Структурата на този материал е неповторима и жива – може да изглежда като хартия, като опушен камък, като тъмно стъкло, като пясъчна повърхност…А цветът – ето тук е неговата безспорна харизма – сивото е толкова неочаквано богато на тонове. Но бетонът в модерния интериор може да бъде в разнообразна палитра – от снежнобяло, през ярките модерни цветове като червено, зелено и жълто, до графит и черно. Най-интересно е обаче, че този материал е невероятен хамелеон и се вписва буквално във всеки интериор – всичко зависи от обработката му – състарен, напукан, груб, зърнест, неравен или пък фино шлайфан, полиран до блясък. Най-естественото му място е в индустриалния лофт, но отлично стои в модерно градско жилище, а също и съчетан с ретро и класически мебели, може да бъде част от така харесваната еклектика, откриваме го дори в проекти в провансалски дух, в извънградски вили, в морски къщи, в планински хижи…навсякъде. Точно това е неговата същност – диалог между култури и стилове с фокус към съвременния живот.  Може да бъде част от дневната, от спалнята и банята.

 

Защо днес е толкова харесван материал, след като често се определя като студен и неуютен? Причината е, че интересната естетика винаги се базира на някакъв сюжет, в който има противопоставяне и напрежение в добрия смисъл на това понятие. Бетонът често се явява като контрапункт на топли материали като дърво, теракота и текстил. Той е застраховката на дизайнера срещу захаросания домашен уют, бъбривите детайли и активните цветове. В него има и една двусмисленост, която също е любим похват на дизайнерите – той е недовършен, разголен и като че ли очаква своя финален щрих. Сякаш носи някаква скрита история, която противоречи на суровата му същност.

 

Като материал бетонът е наистина „бетон“ – здрав и устойчив на всякакви агресивни въздействия, водонепропусклив. Характеристиките му обаче много зависят от рецептата и съставките и ако те не са добре подбрани или пък не е спазен технологичният процес, той губи от своите качества.

 

От него може да се направи всичко – от стени и под, до мивки, плотове, столове, вази, осветителни тела.

 

Рядко обаче ще видим автентичен бетон в интериора –по-често се имитира с мазилки, с гранитогрес и дори с различни плоскости от слепени частици и тапети. Понякога се смесва с полимерни материали и така добива съвсем различен вид. Тези интерпретации са практичен и лесен начин да внесем в дома усещането за този очарователен материал, да го опитомим и да го разиграем с въображение в различни стилове, растери, цветове, принтове на състарени флорални мотиви и хексагони, да го направим практичен с по-нежни повърхности, които са лесни за почистване.

 

Декоративното подово покритие Atriafloor Titanium е здраво като титан, еластично като каучук и лесно за почистване като стъкло. Подходящо за вътре и вън, с индустриален модерен дизайн. Предложение на ATRI.

 

 

Дизайнерите превърнаха обикновената бетонна плоча в изкуство. Такова е и предложението на италианската фабрика Pastorelli с нейната нова колекция WI.SH в няколко нюанса на сив бетон със състарен принт на флорални мотиви. Предлага Баня стил.

 

 

Серия Subway е с ректифицирани плочи в допълващи се 3 размера – 60×120 R/6×60 R/30×60 R. Колекцията се предлага в три нюанса на сивото. Допълнена с актуален принт, тя е подходяща за интериор и за екстериор – повърхността е с нова противоплъзгаща технология Smart Surface, която е нежна на допир и лесна за почистване. Предложение на KAI GROUP.

 

 

Серия „Бетон” е с текстура, имитация на бетон. Колекцията предлага испански плочи с най-високото качество. Предпочитани са за интериорния дизайн на бани и кухни. Предлага Siko.

 

 

Серията Beton на испанската фабрика Cifre Group залага на няколко нюанса сиво с имитацията на бетон. Плочите са уникални със своя състарен завършек, който придава индивидуалност на серията. Плочите са гранитогресни и са подходящи за под и стени, в размери 60х60см и 60х120см. Предлага Баня стил.

 

 

Серия плочки „Абитаре” са с изчистен дизай, предлагат се в светло и тъмносиво и чудесно се допълват от артистичните декори. Плочките са с матова повърхност, а визията им имитира цимент и бетон. Колекцията е българско производство. Предложение на Siko.

 

 

Серия Oasis благодарение на своя модерен дизайн, наподобяващ цимент, може да се използва във всички помещения. Гранитогресът е с размери 60×120 R и 60х60 R. Предлага KAI GROUP.

 

 

Кухня в стил индустриал. Продукт на българската марка Concretta – работилница за бетон.

 

 

Fioranese е серия, вдъхновена от японската култура и деликатния символичен урок от древното изкуство на сглобяването – кинцуги. Ефектът на бетон е съчетан с блестящия блясък на метала. От Булгрес.

 

 

VIROC е следващо поколение композитен панел, съставен от компресирана смес от цимент и борова дървесина. Приложим е за вентилируеми фасади, преградни стени и стенни облицовки, окачени тавани, подове, дори и мебели. Продуктът е португалско производство и има силно подчертан индустриален характер. Характеризира се с устойчивост на натоварване и влага. Екологичен, нетоксичен, топлоизолиращ, с якост на огъване, което позволява да се използва като структурен елемент. Панелите се произвеждат в различни размери, дебелини и цветове. Вносител е фирма Евро Азия ООД.

 

 

Безфалцова MDF врата с обхватна каса, декор антрацит.Предложение на San Isidro.

 

 

 

 

 

Специални издания