Домът на предприемача Андрей Арсов – запазено бижу на софийския сецесион

 Текст и снимки: Калин Йорданов и Вирджиния Крефт

 

Някогашният дом на предприемача е построен през 1910-1911 г. по проект на известния австрийски архитект Карл Хайнрих

 

Едно от съхранените архитектурни бижута на столицата е разкошната столетница на ул. „Мальовица” 6, която все още пази своята красота, благодарение на умелата реставрация от международната инвестиционна компания Litexco България, която влага много средства и усилия в проекта.

 

 

Някогашният дом на предприемача Андрей Арсов е построен през 1910-1911 г. по проект на известния австрийски архитект Карл Хайнрих в духа на модерната по това време пищна виенска сецесионна стилистика с елементи от късния имперски австрийски барок. В работата по проекта се включват и австрийските декоратори Андреас Грайс и синът му Едмунд Грайс. Богатата на щукатурни орнаменти фасадна декорация – прозорци в рамки, подпрозоречни корнизи и пана, плетеници, гирлянди, венци и ажурен дървен балкон, както и емблематичните виенски „вталени” съставни медни куполи, превръщат дома на Арсов в един шедьоврите на софийския сецесион.

 

Земетресение разрушава куполите и през 60-те г. на ХХв. те са премахнати, но при реставрацията на сградата отново са изградени в автентичен вид по запазените скици на Карл Хайнрих и стари фотографии. След края на Втората световна война наследниците на Арсов напускат къщата и я отдават под наем. В началото на 60-те години на XX в. фамилията се завръща в дома си, който по-късно продават на международната компания.

 

Специални издания