Дивани от еко или естествена кожа: предимствата и недостатъците

Vivre обяви Black Friday през месец юли  с намаления до 85% за над 335 хил. продукта от каталога си. Отстъпките ще се прилагат за всички продуктови категории, налични на платформите на Vivre. Клиентите ще могат да избират дивани на цена от 307.99 лв., столове за 40.99 лв., лайфстайл и модни аксесоари за 22.99 лв. и много други.

 

 

Купуването на диван от естествена или еко кожа може да смути дори най-уверените от нас. Диванът е дългосрочен ангажимент и грешният продукт ще се отрази както на външния вид на хола, така и на нивото на комфорт. Това е значителна инвестиция, така че малко хора си позволяват лукса да правят грешки при избора на диван. От друга страна, висококачественият диван ще има по-дълъг живот, особено ако е правилно поддържан, претапициран при необходимост или покрит с текстил.

Дори преди избора на цвят, трябва да се изправиш пред една голяма дилема: диван от естествена или еко кожа? Тази статия ще ти помогне да намериш идеалното решение за теб и твоя хол.

 

 

Диван от естествена кожа

  • Висококачествената тапицерия от естествена кожа трябва да бъде гъвкава и в същото време достатъчно дебела, за да издържи на времето. Твърдите кожи се износват по-бързо по извивките на подлакътниците и облегалката.
  • Когато го докосваш, естествената кожа може да изглежда груба или мека, в зависимост от вида ѝ.
  • За разлика от еко кожата, порите на естествената кожа са неравномерно разположени.
  • Деликатният на допир велур е доста издръжлив и е подходяща тапицерия за дивани, ъглови канапета и фотьойли, но износването при него ще проличи много скоро.
  • Ако избереш кожен диван с възглавници, увери се, че те имат вентилационни отвори.

 

Предимства

  • Естествената кожа не привлича праха и микробите толкова лесно, колкото текстила. Такъв диван е много подходящ избор, ако някой у дома има алергии. Лесно се почиства със специални лосиони, чрез деликатното избърсване на тапицерията.
  • Уникалната миризма на естествена кожа и характеристиките на тапицерията предлагат особен чар. С времето диванът от естествена кожа става по-удобен и красив, тъй като повърхността на тапицерията образува специфично износване.

 

Недостатъци

  • Подлакътниците на такъв диван могат да станат по-тъмни с времето поради контакта с естествените масла на кожата на ръката. Ето защо трябва редовно да ги почистваш със специален сапун за кожа, който ще поддържа гъвкавостта на материята.
  • Коженият диван създава дискомфорт през лятото, защото запазва топлината и полепва лесно върху кожата. Освен това може да се обезцвети заради продължителното излагане на слънчева светлина.
  • Естествената кожа, използвана за мебели, е вторичен продукт от хранително-вкусовата промишленост, но използването ѝ се отхвърля от защитниците на правата на животните.

 

 

Диван от еко кожа

Еко или изкуствената кожа прилича на естествената кожа, но е по-достъпна и почти толкова издръжлива във времето. Цветът на тапицерията от еко кожа е равномерен и усещането е толкова приятно на допир, колкото и при естествената.

 

Предимства

  • Диваните от еко кожа са налични в по-голямо разнообразие от цветове, от класическото черно до кафяво, бяло, бежово, сиво и червено. За разлика от диваните от естествена кожа, тези се обезцветяват само ако са поставени на пряка слънчева светлина.
  • Може много лесно да се почисти чрез нежно избърсване с кърпа от микрофибър и разтвор на вода и сапун.
  • Синтетичният велур, изработен от полиестерен микрофибър, е по-добър от естествената версия. Той е също толкова елегантен, но се поддържа по-лесно и трае по-дълго.

 

Недостатъци

  • Синтетичната кожа има равномерна повърхност, но това не винаги е предимство.
  • Еко кожата е по-издръжлива е от текстила, но не може да се мери с естествената кожа. Все пак може да удължиш живота ѝ с протектори.

Надяваме се, че сме ти били полезни при избора на диван. На какво се спираш: еко или естествена кожа? Притегли минусите и плюсовете за да вземеш най-вярното решение.

 

Специални издания