В хармония с природата

Къща и ателие в едно сред прекрасен планински пейзаж

 

Калина Константинова, проект BOOM-TOWN, снимки Raphaël Thibodeau

 

Сгушена на южния хълм на планината Шефорд (Квебек, Канада), тази къща е разделена на три основни обема, които следват извивките на терена. В леко вкопания в планината обем на задната фасада се помещават работилница за керамика и гараж. В по-малък обем, облицован със стоманени листа Corten, се намират голяма спалня, баня и складови помещения. На по-ниско ниво е обособен малък кино салон. Основният обем е ориентиран на юг. Голям отвор на две нива гледа към гората и планината Бромонт в далечината. Покривът се развива на запад, за да покрие външната тераса.

Покритието от бял кедър на практика слива къщата с околната природа, а листата Corten визуално хармонично препращат към цвета на скалите в тази част на планината. Сивият стоманен покрив обгръща цялата северна фасада, предпазвайки къщата от теченията.

Собственици на къщата са керамичката Софи Манесиез, която живее там със съпруга си Деймиън и техните деца. Домът е мултифункционален, тъй като служи и за ателие, за работен кът, за посрещане на гости и за спокоен живот сред природата.

Архитектурният план е предвидил всички тези активности и позволява интересни взаимоотношения с пейзажа и заобикалящата природа. Множество отвори, по-големи или по-малки, предлагат уникални гледки и доставят оптимална слънчева светлина според различните зони и периоди от деня.

За собствениците от особено значение е било къщата да има разумен екологичен отпечатък. Поради тази причина е  обърнато специално внимание на ориентацията на постройката, за да получава максимална слънчева светлина през зимата, и по-умерена през лятото. Изолацията на стените и покрива е увеличена максимално, за да се намалят експлоатационните разходи до минимум.

 

Специални издания