Работа за вдъхновение

Друга гледна точка към колцентъра като по-комфортно място за служителите

 

проект DA Architects
фотограф Александра Долева

 

Предизвикателството в тази задача било да се създаде индивидуален дизайн за нов офис в Пловдив, който да разчупи представите за това, как трябва да изглежда един оперативен център.

 

Проектът има и социален аспект, защото колцентровете обикновено не предлагат достатъчно добри условия за служителите. В общия случай фокусът е върху създаването на възможно най-много работни места, като това е за сметка на комфорта, ергономията, достъпа до естествено осветление, качеството на вентилацията и акустичния комфорт в помещения, в които шумовото замърсяване е високо.

 

На фона на актуалната тенденция за все по-добра работна среда в технологичния сектор, която дава отпечатък в офисите в други сфери, DA Architects доказват, че е възможно да се създадат благоприятни условия и в контактните центрове, без това да се отразява негативно на бюджета.

 

Архитектите заменят традиционно скучното разпределение и монотонните като цвят и форма работни зони с флуидно преливащи пространства, кътове за релакс, зони за креативни обсъждания и за уединена работа.

 

Работните клъстери с дизайн на студиото са създадени за конкретния проект като нямат аналог в офис обзавеждането. Специфичната им форма позволява голяма гъвкавост при различните отдели. С тях могат да се изграждат разнородни като композиция работни места и всеки служител получава по-голямо лично пространство, благодарение на редуването и завъртането на отделните модули. Характерната подредба създава интересна игра на плановете и дълбочина на офиса.

 

Зали за срещи, кътове за обсъждания разделят работните зони, а допълнителни свободностоящи акустични панели обособяват микропространства с по-човешки мащаб и по-добър звуков комфорт. Конферентните зали са индивидуализирани, обвързани тематично с контекста на града.

 

Комбинацията от материали и цветове, оформянето на различните пространства и избраното обзавеждане създават усещане за уютна и игрива атмосфера.

 

„Надяваме се тази реализация да даде тласък за повече инвестиции в по-качествена работна среда в нови сектори и на различни локации”, казват авторите на проекта.

 

Специални издания