Звездни коледни „пънчета“

Класическият френски десерт „la bûche de Noël“ в светлината на прожекторите

 

Калина Константинова

 

Немислимо е коледната вечеря във Франция да приключи без „la bûche de Noël“. Заедно със стридите, гъшия дроб и шампанското тя е част от най-специалното меню през годината. Този традиционен десерт представлява пандишпаново руло, намазано с маслен крем и обвито често в шоколад. Формата му- кръгла и продълговата, която наподобява пънче е дала и името му. „La bûche“ означава именно пън или цепеница, а за  „la bûche de Noël“ имаме много подходящ превод на български- бъдник. Във Франция, както и в много други страни бъдникът е част от вековна традиция, свързана с коледните празници. Той представлява отсечен ствол от дърво, което се поставя в огнището или камината и гори бавно през нощта на Бъдни вечер. Вярването е, че светлината и топлината на бъдника символизират раждането на Исус Христос, а ритуалът е молитва за плодотворна година.

Тази традиция, която е жива и до днес е вдъхновила създаването на вкусния коледен десерт. Няма съвсем точни сведения кой и кога за първи път го е приготвил. Във всеки случай историята започва през 19-ти век, но дали авторството може да се припише на млад сладкар от Париж, на майстора на шоколада Феликс Бона от Лион или пък на майстора на сладоледа Пиер Лакам от Монако никой не знае.  Десертът става особено популярен след края на Втората Световна Война и оттогава не напуска френската коледна трапеза. В композицията на рецептата му влизат яйца, сметана, шоколад и масло, много масло. Малко тежичко като финал на така или иначе доста калоричната вечеря, но традициите трябва да се спазват.

Всяка традиция обаче може да бъде преосмислена и модернизирана, а французите обичат да разчупват кодовете.

Промяната в мисленето по отношение на храненето в световен мащаб, обявяването за врагове на здравето на много продукти, традиционно използвани по много във френската кухня, като маслото, сметаната и захарта, стотиците модни диети, вегетарианството, веганството, глобализацията, дори социалните мрежи позволиха на кулинарната сцена във Франция да се появи цяло ново поколение сладкари с визионерски поглед, революционен дух и често обладани от истинска творческа лудост.

Много класически десерти са преосмислени и олекотени. „La bûche de Noël“ не остава назад, а дори се превръща в любим обект за интерпретация. Тя в момента е най-важният десерт в портфолиото на сладкарите, шедьовърът, който завършва тържествено цяла година на творчески търсения. Оказва се и терен на  „ожесточени“  битки между поколенията. Старите играчи, тези които са доказали с годините името си, като Пиер Ерме или Филип Контичини, се придържат към продълговатата форма. Новите участници, чийто имена не са толкова познати, като че ли не спазват никакви правила, а използват магически трикове, за да попаднат в светлината на прожекторите. Увеличиха се и желаещите да притежават титлата за най-впечатляващо коледно „пънче“. Не само известните сладкарски къщи, но и хотели, ресторанти, бутици, хранителни магазини, дори модни къщи афишират гордо специалните си произведения. Формата, наподобяваща парче дърво с „кора“, направена с опакото на лъжицата е далеч назад в историята. Днес „пънчето“ прилича на произведение на изкуството, бижу, което дори не ни се иска да опитаме, за да не нарушим съвършената му цялост. Пейзажи, сложни сценографии, театрални сюжети, зимни импресии, персонажи и какви ли не вълшебни захарни истории, излизат изпод ръцете на майсторите сладкари.

Интересното е, че формата, колкото и сложна и налудничава да изглежда следва вкуса. А той от своя страна следва новите кодове- по-малко захар, по-малко масло, по-малко сметана. Така че ако все пак се престрашим да разрежем произведението на изкуството под хрупкавата му коричка ще намерим само свежест, лекота и неочаквани комбинации като финален подарък за небцето на специалната  коледна вечеря.

Снимки на „супер моделите“ изпълват списанията още през ноември. Така всички любители на сладкарското изкуство имат цял месец да се чудят кой шедьовър да изберат, за да впечатлят семейството и гостите си на Коледа.

Вижте селекция от едни от най-впечатляващите „пънчета“ за миналата и тази година.

 

Специални издания