„Галет“ с късмет

На 6-ти януари французите празнуват Епифани, християнският празник, който символично отбелязва поднасянето на даровете от Тримата Влъхви на новородения Христос. На този ден и през целия месец семействата се събират около „la galette des rois“, сладкиш от многолистно тесто с бадемов крем, в който е скрито късметче. (Повече за празника и неговата история можете да прочетете тук).

Всички кулинарни институции спазват традицията и предлагат своите „galettes des rois“. Можете да ги намерите почти във всяка хлебарница и сладкарница в семеен формат или индивидуални. Традиционната рецепта е особено ценена, но всяка година сладкарите предлагат и интерпретации. Тази година кулинарната институция Lenôtre се вдъхновява от южна Франция. В състава на сладкишите може да намерите аромати на мандарина, лайм, цвят от портокал за повече свежест.

Lenôtre е създадена през 1957 г от Гастон Льонорт и до днес предлага най-доброто от френската кулинарна традиция. От 2004 г. Ги Крензер, творчески директор и носител на титлата „Най-добър занаятчия“ ръководи един от най-авторитетните екипи във Франция, в който намират място още шестима шефове с титла  „Най-добър занаятчия“. Освен във Франция бутици на Lenôtre могат да се намерят в Германия Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Япония и Китай.

 

Специални издания