Висша декорация

Френската семейна компания Féau Boiseries колекционира вековни дървени декори и ги адаптира за престижни интериори по света

 

Калина Константинова

 

Féau Boiseries е една от най-важните референции в света на „висшата“ декорация за дома. Посещението на централния офис на фирмата е свързано със силно емоционално преживяване. Това място сякаш извън времето и пространството е храм на красотата, изкуството, съвършенството, виртуозността.

 

 

 

 

Тук е събрана най-голямата колекция исторически дървени декоративни панели в света. Тя включва редки емблематични модели, които обхващат основните декоративни стилове, преобладаващи от XVII до XX век, и които характеризират френското „изкуство на живеене“ (т.нар „art de vivre“). Тази безценна колекция отразява духа на компанията, нейната любов към красотата и декоративните изкуства. Тя е истински източник на вдъхновение за архитекти и интериорни дизайнери от цял свят.

Историята на компанията започва през 1875 г. когато Шарл Фурние, художник и специалист по позлата, отваря бутик в Париж на ул. „Lagier“, недалеч от Триумфалната арка. Успехът е такъв, че за кратък период от време той се превръща в един от най-известните декоратори на Третата република. По време на т.нар. Belle Epoque той създава изключителни декори с дърворезба за митични екстравагантни интериори като например Розовия палат на Бони дьо Кастелан и Ана Гулд на ул. „Foch“ в Париж, вилата Ephrussi в Сен-Жан Кап Фера на семейство Ротшилд или пък величествения палат на стоманения магнат Хенри Клай Фрик на Пето Авеню в Ню Йорк. За наш късмет все още можем да разгледаме този интериор, защото сградата е превърната в музей (The Frick Collection).

Декораторът Реймон Грелу, страстен любител на дърворезбовани декори, купува компанията от Фурние през 1917 г и обогатява портфолиото с модерните мотиви ар деко. През 1963  Грелу на свой ред продава бизнеса си на Ги и Жоел Фео. По това време Ги Фео е асистент на водещия дизайнер Жан Паско, един от декораторите на известния презокеански лайнер Normandie. Въпреки очевидния си артистичен уклон, на Ги се налага да се занимава с далеч по- прозаични задачи, за да може компанията да просперира. Обещава си обаче да позволи на сина си Жоел, също почитател на декоративното изкуство и занаятчийството, да изживее мечтата си и да развие таланта си. Когато поема ръководството на компанията, Жоел Фео вече е започнал работа в престижната парижка фирма за декорация Jansen в екипа на Стефан Буден, който се занимава с реновацията на Белия дом във Вашингтон по поръчка на семейство Кенеди.

Под ръководството на Жоел Фео компанията продължава да създава луксозни дървени облицовки и ламперии за най-красивите интериори от Париж до Ню Йорк.

Днес Гийом Фео и сестра му Анжелик Фео-Льоборн са третото поколение начело на семейната компания. Под тяхно ръководство Féau Boiseries разширява дейността си. От първоначалната идея, до инсталирането на декорите на място, компанията работи заедно с дизайнери и архитекти със съвети по отношение на размерите, моделите, детайлите. Тя предоставя чертежи, изработва декорите, орнаментите, занимава се с довършителните работи, логистиката и монтажа, както и с поддръжката. В нейните работилници висококвалифицирани майстори следват традиционни техники, някои от които наследени още от XVII век. Всеки проект е уникален, както и всяко сътрудничество.

Посланик на френския вкус и експерт в своята област, както и ентусиазиран колекционер, Гийом Фо винаги е щастлив да споделя своите идеи и съвети. Той знае как да насочи клиентите към определен исторически декор, който най-точно ще съвпадне с техните оригинални дизайнерски идеи.

В колекцията автентични декоративни пана намираме истински съкровища:

 

 

 

Тези пана са намерени случайно в шкаф в галерия за съвременно изкуство в Париж. Но те са част от известен декор, много от елементите на който се съхраняват в Лувъра. Намирали са се в дома на балерината от Операта Мари-Мадлен Гимар, известна парижанка от XVIII век. Тя живеела в истински палат, построен по проект на Леду (Claude Nicolas Ledoux) в квартал в близост до Операта. Той представлявал храм на изкуствата и в него били концентрирани уменията на най-известните артисти от епохата. Вратите са били изрисувани от Фрагонар, фризовете – скулптирани от Клодион…

В мотивите на тези врати виждаме лилии, което означава, че собственичката е танцувала във Версай пред краля. Дърворезбите често крият кодирана информация.   

 

 

„Този декор от XVIII век се състои от четири скулптирани пана, които изобразяват четирите континента, познати по това време. Лъвът представя Африка, камилата- Азия и Пътя на коприната, крокодилът- Америка, а конят-  Европа. Познавам декора още от детството ми и той силно ме е впечатлявал. В книгите с колекциите на компанията Jansen, които баща ми ми позволяваше да разлиствам, този декор беше единственият, който разпалваше детското ми въображение с всички тези животни, представени по такъв изящен начин. Имах щастието да купя автентичните пана и да ги прибавя към колекцията ми. Те се превърнаха в един от символите на Féau Boiseries“, разказва Гийом Фео.

Този декор вдъхновява често клиентите на компанията, които оценяват неговата неокласическа фантазия и го поръчват в цялост или само определени елементи от него.

 

 

 

„Много се възхищавам от работата на Франсоа-Жозеф Беланже, архитекта на граф d’Artois, бъдещият крал Charles X. По негов проект e, например, замъкът  Bagatelle и неговите градини. Стилът му е изключително рафиниран и поетичен. Имал е голям талант като декоратор и орнаменталист. Тези изрисувани пана, подобни на много други, с които е покривал стените на красивите домове на клиентите си в квартала Chaussée d’Antin в края на XVIII век, са единствените останали модели от този тип на пазара на изкуството. Материалът, от който са изработени, е много крехък и много малко от тях са могли да бъдат запазени. Интересното е, че подготвителните им рисунки се съхраняват в Лувъра. В паната разпознаваме стила на Беланже, начина му да поетизира препратки към античността и да ги комбинира със съвременни елементи, като мрежа за пеперуди или чадър, в перфектен баланс“, споделя Гийом Фео.

 

Реплики или реинтерпретации на съкровищата от колекцията на компанията Féau Boiseries се намират в най-красивите интериори и престижни хотели по света:

 

 

Специални издания