Природа отвън и вътре

Семейна къща с чиста, спокойна геометрия, която рамкира красиви гледки към гората  

 

 

Проект студио En -Tre

Снимки studio Blenda

 

 

Работата по този интериор започва на фаза груб строеж, когато всъщност е най-подходящото време за прекрояване на пространствата и прецизиране на архитектурния проект. Желанието на клиентите било за простор и функционалност на разпределението.

 

Проектът обхваща два жилищни етажа от еднофамилна къща, всеки около 90 кв.м, свързани с еднораменна права стълба в ядрото на сградата. На партерно ниво са разположени входно антре, дневна зона с трапезария и кухненски бокс, баня и стая за гости. На горно ниво се намират родителска спалня с баня и дрешник към нея, две детски спални, баня и перално помещение. Пространствата са чисти и светли, без излишни чупки. Всички  жилищни площи са много добре ослънчени и ориентирани с гледка към града или гората в близост.

 

Водещата идея е да се постигне хармония между атмосферата на дома и заобикалящата горска среда. Дизайнът е съвременен, с чиста, спокойна геометрия, която насочва погледа към природата и тя активно присъства в интериора. В духа на тази концепция е и изборът на основния материал – дървото, и на цветовата гама.

 

Находчиво функционално решение е, че на две места в къщата са използвани корпусни мебели за преграда между различни функционални зони. На партерно ниво гардеробът в антрето замества предвидения по архитектура преграден зид. Полезната площ за съхранение на тази мебел е голяма и се ползва от двете страни – като гардероб и като библиотека. На горния етаж откриваме същия похват за обособяване на обема на стълбата – отворена библиотека придава уют на иначе глухото стълбищно ядро, а от другата страна функцията е съхранение като последната врата крие зад себе си стълбите към третия етаж.

 

Резултатът е светъл и чаровен интериор, който се отличава с функционалност, естетика и баланс.

 

 

Специални издания