Българският Североизток в чаша вино

Калина Константинова

 

Североизтокът, един от най-живописните региони на България, предлага изобилие от природни прелести и прекрасни места, сътворени от човека, а за онези сред тях, които са свързани с родното винопроизводство, ще се чува все повече и повече. В това се убедихме лично – с очите и с небцето си – по време на винения тур из българския Североизток, организиран от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) по случай международния Ден на мавруда (26 октомври). Асоциацията обединява професионалисти от различни сфери, свързани с българското вино, предоставяйки им платформа за сътрудничество и консултации, както и експертна помощ за концепции и стратегии за популяризиране на българското вино.

 

Денят на мавруда (26 октомври)

 

Празникът, кръстен на един от най-ценените и стари български винени сортове – мавруда, е добър повод да се привлече вниманието към тукашното лозарство и виноделие, да се говори за хармонията между хилядолетните традиции, иновативните технологии и стиловото разнообразие на вината, произведени в България. Целта на инициаторите е Денят на мавруда да се утвърди като значимо събитие от винената визитка на страната, което да информира и ориентира различни групи потребители към виното, правено у нас.

Както е известно, страната ни има отколешна винена история. А причината организаторите да изберат именно мавруда като символ е, че той е познат на света като автентичен сорт, емблематичен за земите ни. Тази година празникът бе отбелязан с най-разнообразни събития, между които Urban Wine Fest Варна (на 15 октомври); Urban Wine Fest Пловдив (22 октомври) и Urban Wine Fest София (29 октомври).

И така, в рамките на празничните дни поемаме на пътешествие из североизточна България, вдъхновени от каузата българското вино да заеме своето достойно място на световната винена сцена чрез разпознаваемост, идентичност и положителен имидж.

 

 

Карта на винените локации в Североизтока

 

В това пътешествие неотлъчно с нас е второто издание на т.нар. „Карта за вино-тур на североизток“- съвместен проект на всички изби в района. По време на тура сме впечатлени от таланта и отдадеността на всички, въвлечени във винопроизводството, качеството на представения продукт, сериозните инвестиции, но най-вече от сплотеността и взаимният респект на професионалистите от сектора. Тук голяма част от избите са осъзнали, че най-добрият начин да запознаят хората с региона и с българското вино, е да го правят заедно, обединени от идеята да предложат на винените ентусиасти едно цялостно и пълноценно преживяване.

Първата карта е издадена през 2019 г. и стартира с девет изби, но днес те са много повече. Между тях намираме утвърдени винарни с по-дълга история, както и такива, които тепърва навлизат на пазара. Североизточният регион на България е твърде обширен и разстоянията между избите са големи. Тази специфика, обаче, вместо да се разглежда като недостатък, всъщност се превръща в предимство, тъй като туристите могат да се връщат тук в различни сезони и да откриват все нови и нови места.

През лятото, например, може да се посети районът около Варна и изби като DeVina, Одесос, винарска къща Варна, както и прочутият винен бар в морската ни столица Wineground Вottles & Beans. През пролетно-летния сезон пък е подходящо да се планират винени отбивки край Шумен, Провадия, Търговище – в утвърдените вече изби Царев Брод, Сала, Лозето, Вила Овчарово. В друг период на годината ценителите на виното могат да посетят старопрестолния Велико Търново с неговия впечатляващ Винен дегустационен център, или избите Old School в Ялово и Марян. Поречието на река Дунав би отвело туристите в Младеновата изба в Тутракан, в силистренската Пинк Пеликан, в изба Опрев в Добротица, а също и в близкия резерват Сребърна. Няколкото микро района на Североизтока са обособени така, че човек винаги може да съчетае няколко изби в рамките на уикенд или няколко дни с посещение на културна или природна забележителност, която да допълни преживяването.

 

Шумен и Царев брод

 

Първата изба, която посещаваме по време на нашия винен тур, е Царев Брод, кръстена на едноименното село до Шумен. Идеята за собствена изба се ражда в далечната 2001 г., когато Иван Иванов, заедно със семейството си, засажда първите декари лозя. От 2011 г. датират първите декари със сорта Гергана. Избата е построена през 2015 г., когато е и първата обработена реколта. Още на следващата година Tsarev Brod Rose de Pinot 2016 получава отличието „Най-добро розе на България“ в класацията на сп. DiVino. През 2018 г. винопроизводителите от Царев брод допълват лозята си с нови сортове като Евмолпия, Каберне Фран и Пино Гри, а през 2019 г. е произведена първото естествено пенливо вино по класически метод от сорта Гергана.

В Царев Брод голямата температурна амплитуда (топли дни и студени нощи), полъхът на ветровете, обусловен от недалечното отстояние от морския бряг (около 80 км.), по-малкият брой часове слънцегреене (около 3500 часа годишно) и надморската височина от 250 м. определят благоденствието на свежите и ароматни бели сортове и ранозреещите червени.

Днес избата предлага както винени турове и дегустации, така и виртуални срещи, които могат да ви пренесат насред разнообразието от лозови масиви, за да планирате още по-добре следващата си визита тук на живо.

Николай Кръстев е главният технолог на изба „Царев Брод” и нейното неуморно, туптящо сърце. Той с право може да бъде нареден сред модерните лица на българското вино. Неговата мисия е да докаже, че в България могат да се произвеждат качествени бели вина, чиито възход и световно признание тепърва предстоят. Вярва, че винарството е не просто работа, а начин на живот, всекидневно приключение по пътя на усъвършенстването, извор на нови идеи и вдъхновение.

Винарска изба “Царев Брод” разполага с богат асортимент от вина в няколко серии – Бял етикет, Жълт етикет “Кехлибарена реколта”, Черен етикет “Резерва” и Българска серия, като всяка една от сериите притежава свой уникален почерк. Тук ще бъдете очаровани да опитате предложенията на избата със сортовете Гергана и Евмолпия, които не са толкова познати на широката публика.

 

 

Изба Царев Брод си сътрудничи отлично с уютния комплекс „Св. Архангел Михаил“ в шуменското село Мадара, където е втората спирка от нашия тур. Попадайки тук, сме запленени веднага от красотата и усещането за покой на мястото. Комплексът разполага с красиво подреден и озеленен двор, в който са построени два параклиса. Действащ от 2000 г. е параклисът „Покров на ПреСвета Богородица”, а скоро ще бъдат довършени стенописите и на новоизградения параклис „Св. Архангел Михаил”. Част от комплекса е къщата за гости с 5 стаи, както и богатата енотека със селекция от най-добрите български вина от последните години на XX век, та чак досега.

На специалния гурме обяд, приготвен от шеф-готвача Стефан Стефанов ястията са в пълна хармония със специалната подборка от вина на изба Царев Брод. Така успяваме да се запознаем по още един начин с техните качества, букет, възможност за съчетаване.

 

 

 

Провадия и Salla Estate

 

Продължаваме към изба Salla Estate, създадена през 2010 г., която се намира в село Блъсково край Провадия. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале. Там е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

По време на обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

Главен технолог на винарната от самото й създаване е инж. Анелия Христакиева – един от водещите енолози в България. Завършила Института по хранителни вкусова промишленост в Пловдив, тя има над 20 г. опит в най-успешните винарни в България и множество отличия и медали, спечелени със създадените от нея вина. През 2018 г. Анелия Христакиева е сред тримата финалисти, номинирани за Енолог на България.

Гроздето тук се отглежда в 300 декара собствени лозя, намиращи се върху югозападен склон непосредствено до избата. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия: комбинация от подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет. Избата може да се похвали с редица награди от български и световни форуми.

Към винарната има хотелска част с парна баня и ресторант в традиционен български стил, игрища за волейбол и футбол, както и закрита зала за тенис на маса. През лятото работи и открит ресторант с красива панорама, разположен непосредствено над лозовите масиви.

Виното обаче не е единствената страст и гордост на собствениците на Salla Estate. Тук се отглеждат и елитни коне от породата Липицанер, една от най-старите в Европа.

 

 

Варна на виното

 

След пренощуване в Salla Estate се запътваме към винения бар Wineground Bottles & Beans във Варна. Тук ни посреща изявеният сомелиер Марин Атанасов, който в продължение на часове ни разказва за вината в региона, а ние изобщо не усещаме как минава времето, запленени от историите и фактите, поднесени с очарователно сладкодумие.

Вино Бар Wineground Bottle & Beans всъщност е истински вино оазис в сърцето на Варна и предлага впечатляваща колекция от вина. При подбора се акцентира на местни и световни сортове от малки производители. Винената листа е повече от разнообразна, като вината може да се опитват и на чаша, в акомпанивент с най-подходящите сирена, мезета, прясно изпечен хляб, вкусни маслини. Мястото отговаря изцяло на желанията на хората, обичащи хубавото вино, добрата храна и ароматното кафе. Организират се много разнообразни събития, представящи различни бутикови винарни, кулинарни изкушения и музикални вечери за любителите на джаз музиката.

Тук дегустираме типични за региона вина, между които Димят. За разлика от ароматните сортове като тамянка, врачански мискет и варненски мискет, димятът е неутрален в добрия смисъл. Ароматът му напомня кремък и жълти дървесни плодове като ябълка и круша, а цветът му е на  бледо жълта слама със сивкаво-метални оттенъци. Има висока киселиност и стегнато мускулесто тяло. Може да живее 5 години и да се развие много добре. Димятът е избран за емблема на белите сортове.

 

 

И изба Варна

 

Следващата ни дестинация е „Винарска изба Варна”. Посрещнати сме от Тихомир Трифонов – специалист-енолог и технолог. Разбираме, че избата работи от 2008 г. и е част от комплекс за преработка на грозде, производство на вино и ракия, база за винен туризъм с дегустационна зала и магазин за вино и аксесоари. Намира се на 2 км от морския бряг, в непосредствена близост до оживени курорти като Албена, Балчик, Златни пясъци.

Винарска изба “Варна” е оборудвана с най-съвременни съоръжения, а технологичният процес е съобразен с последните световни тенденции и включва темпериране на гроздето преди преработване, ръчно сортиране, меко пресоване с пневматични преси, гравитачен пренос на сок и вино (с възможност за избягване използването на помпи) и инертна среда при движение на виното до бутилката. Всички помещения са климатизирани, извършва се постоянен контрол на температурата. Използват се единствено неръждаеми съдове и френски бъчви с обем 225 л.

В лозовите масиви преобладават белите сортове грозде Пино Гри, Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг немски, Ризлинг Италиански, Траминер, Грюнер Велтлинер, Мускат О‘тонел. Застъпени са някои български сортове като Варненски мискет, Врачански Мискет. Отглежданите червени сортове грозде, като Пино Ноар, Каберне фран, Санджовезе, Гренаш са много подходящи за производство на розови вина.

Производителността на избата достига 300 тона грозде от собствени лозя с контролиран добив и производството на около 190 000 литра вино.

Тук опитахме Ризлинг, който се отличава с аромат на екзотични плодове като гренадила, киви, маракуя, а вкусът му е плътен и свеж, с добра структура, дължина и ароматен финал. Вяхме впечатлени и от розето By Gri с неговия бледорозов цвят, и нотки на бяла череша и праскова.

 

 

Оставаме в региона и се запътваме към един от акцентите в честването на Деня на Мавруда: Urban Wine Fest Варна, който се проведе в едно наистина специално място – ReBonkers (200-годишен барутен склад, възстановен от Сдруженията Таляна и ЕМС). Тук имаше винен бар със специална селекция български вина от местни сортове; кулинарни изкушения, с които майстори готвачи акцентираха върху местните продукти и съчетанието им с български вина, музика на живо, много усмивки и срещи между съмишленици.

 

 

 

Велико Търново & Ялово

 

Напускаме Варна, която вече ни липсва и се запътваме към Велико Търново, където посещаваме тамошния Винен дегустационен център.  Той се намира в самото сърце на града, на „Улицата на занаятите“ – Самоводската чаршия. Създаден е от „Национална Винарска Асоциация“ в подкрепа на българските производители и дава възможност повече почитатели да се докоснат до вината на малките бутикови семейни изби. Тук се организират дегустации и представяне на селектирани вина, правят се винени турове, организират се занаятчийски ателиета.

В рамките на нашето посещение се запознаваме със собствениците на изби като Марян, Драгошинов, Руевит и дегустираме изключително интересните им бутикови предложения.

Последната спирка на нашия тур ни отвежда във винарна Ялово. Това е малка бутикова изба, сгушена в полите на Стара планина, на 15 км. от Велико Търново. Създадена е от Антон Танев и енолога Димитър Димов с желание да създават вина с характер, изразяващ красотата на региона. Винарната се помещава в старо училище, напълно реставрирано, с впечатляващ интериор. В бъдеще винарите имат амбицията да намерят и засадят забравените  сортове Кокорко, Виненка, Варненски Мавруд…

 

 

Турът приключва тук, но за нас той отваря вратите на напълно нов свят, изпълнен с аромати, вкусове, усещане за дух и тероар, История и истории, ентусиазъм, професионализъм и най-вече сплотеност, която бихме искали да откриваме във все повече сфери в нашия живот.

Специални издания