Гурме преживяване на село

Калина Константинова, снимки Филип Захариев

 

ONÀ в село Стакевци е новия гурме ресторант на Филип Захариев -един от най-талантливите шеф готвачи у нас 

 

 

Филип Захариев е човек с призвание. Проявява интерес към готвенето още съвсем млад. Професионалният му път започва в родния Видин, минава през София, след което решава да развие таланата си в чужбина. През 2008 г заминава за Скандинавия. Работи в различни точки на Финландия и Норвегия, прекарва известно време в Италия, и отново се връща на север. Среща се с известни шефове, работи в отличени със звезди Мишлен ресторанти, пътува, пише, издава книги… След богат натрупан опит, през 2015 г съдбата го отвежда в Свалбард, където става главен готвач на най-северния ресторант в света – Gruvelageret, на 1320 км от Северния полюс. Архипелагът се намира на 1000 км от най-северната част на Норвегия в Северния ледовит океан. Включва над 1 000 острова, най-големите от които са Западен Шпицберген и Североизточна земя. Свалбард има около 2700 жители. Другите му обитатели са полярни мечки, полярни лисици и елени. Филип разработва ресторанта така, че го превръща в една от най-желаните кулинарни дестинации в Норвегия. През 2017 г дори печели титла за най-добър ресторант в страната.

 

 

 

Въпреки невероятната локация, срещите с чудати хора от цял свят и изключително интересния живот, мисълта за дома не спира да го вълнува. Щом може да се разработи успешен ресторант в такива екстремни условия като в Свалбард, защо това да не е възможно и у нас, често се пита той. Позитивен и обичащ предизвикателствата, Филип се впуска в авантюрата. Не си представя ресторант в града, който със сигурност би привличал много хора, а по-скоро иска да изненада с различна концепция. Попада случайно на село Стакевци, което веднага му харесва. Селото се намира в северозападна България, на 70 км от родния Видин и на 15 км от Белоградчик, почти до сръбската граница. Именно тук, в този обезлюден и беден, но красив район, Филип решава да сбъдне мечтата си.

 

 

Всички го смятат за луд и обречен на неуспех, но той не обръща никакво внимание на това и следва идеята си докрай. След почти две години работа и проблеми от всякакво естество, ресторантът е готов и отваря врати в края на миналата година. Интересът е огромен! Още в първия месец от съществуването си, ресторантът е напълно резервиран. Надминава всички очаквания на търсачите на интересни кулинарни преживявания у нас. Формулата на ONÀ е оригинална и различна. Филип не предлага просто вечеря, а истинско потапяне в неговия кулинарен свят. Гостите споделят една голяма маса и се наслаждават на 7 степенно меню, съчетано с вина.

 

 

Нощта прекарват в къщите за гости, а на сутрина се събуждат с домашна баница за закуска. Всички продукти за менюто са от района. Дворът на ресторанта изобилства от плодови дръвчета, орехи и лешници. Рибата се набавя от Видин или Лом; зеленчуците са от дворовете на съседите; трюфелите са от Враца; виното е от Боровица… Преживяването в ONÀ е на изключително високо ниво. Комбинациите между продуктите са нестандартни, текстурите са оригинални, декорацията на ястията е като произведение на изкуството, вкусовете са хармонични, балансирани. Тук ще се запознаете с най-съвременните тенденции в развитието на световната кулинарна сцена, но най-вече ще се докоснете до вселената на един от най-талантливите млади шеф-готвачи у нас. Съчетаването между ястия и вино е разработено с енолога Адриана Сребринова, а вината на Боровица вече са намерили място във винената листа на няколко ресторанта със звезда Мишлен в Белгия и Франция. Жителите на селото приемат с любопитство и интерес новите си съседи и със сигурност са изненадани от “баницата с локум” и “компота от тиква” с шафран на Филип, които той им носи да опитват. В това специално приключение заедно с Филип участва и Яна, която се грижи цялото прекарване на гостите да е на нивото на поднесената храна. Модел, корица на Vogue, технически инженер в Microsoft, усмихнатата млада жена, особено в началото искрено учудвa гостите на ONÀ. Много бързо обаче всички въпроси, свързани с миналия опит на Яна и Филип, сякаш заглъхват и на тяхно място се появява ентусиазъм и вдъхновение от смелата им крачка да се върнат в България и да сбъднат мечтите си.

 

 

Специални издания