Великден в бяло и сиво

Оригинална декорация за празника, издържана в неутрални тонове

 

Текст, декорация, рецепти Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

Свикнали сме да свързваме Великден с ярки и наситени цветове. Яйцата задължително са украсени, покривките и сервизите за маса- шарени. Всъщност белият цвят също е много подходящ за този празник. Великденската ни маса може да е издържана в бяло- бяла покривка, бял порцелан, бели фигурки на пиленца и зайчета- и допълнена с елегантни сиви акценти. Класическа и стилна и напълно тематична.  А може да запазим по- ярките цветове за ястията ни, които да са оригинални, свежи и пролетни.

 

 

Рецепти:

 

Пролетна салата с портокал:

Продукти:  портокал, нар, репички, бейби спанак, червена, жълта чушка, кедрови ядки, зехтин, балсамов  оцет

Приготвяне: Кедровите ядки се запичат за кратко в нагорещен тиган. Портокалите се обелват и нарязват напречно. Чушките се нарязват на лентички. Всички продукти се подреждат в чиния. Посипват се с кедровите ядки и зрънца нар. Добавят се зехтин и балсмов оцет на вкус

 

Ньоки с босилек:

Продукти: 250 г рикота, 100 г пармезан, 90 г брашно, 1 яйце, връзка босилек, масло, пармезан за поръсване, лимон.

Приготвяне: Половин връзка босилек се попарва за кратко, след което се измива под студена вода. Пасира се с половината рикота. Към тях се прибавят останалата рикота, пармезана, яйцето и брашното. Образува се меко тесто, от което се правят топчета или други форми. Пускат се във вряща дълбока тенджера и когато изплуват на повърхноста са готови. Изваждат се, изцеждат се от водата. Маслото се разтопява и към него се прибавя настъргана кора от лимон. С него се поливат още топлите ньоки. Ястието се поднася с настърган пармезан и украсено с листенца босилек.

 

Запечена рикота с мед:

Продукти: 250 г рикота, мед, сладко от ягоди, пресни ягоди, мента

Приготвяне: Сиренето рикота се изважда от опаковката  и се слага върху тавичка. Полива се с лъжица мед и се запича за кратко във фурната, докато порозовее. Сервира се върху легло от сладко от ягоди. Поднася се с пресни ягоди, декорирано с листенца мента.

Специални издания